Cal Masover del Prat
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Carretera BV-3003, al km. 10,5 camí direcció sud 1 km aprox. Trencall direcció S-E 2,5 km.

Estructuralment es conserva bé però caldria rehabilitar-la.
    Catàleg de masies (núm. 228)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions modestes que, tal com indica el seu nom, era una masoveria del Prat i estava situada un Km al sud-est de la casa principal. Es tracta d'una edificació molt regular, construïda en una sola fase. És de planta gairebé quadrada i disposa de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada al sud-oest vers el camí, presenta una composició perfectament simètrica, amb tres eixos d'obertures. Les de planta baixa estan emmarcades amb llindes i brancals de pedra, mentre que les superiors ho estan amb maó. Sembla que inicialment el portal principal era en aquesta façana i, en un moment donat, es modificà per adaptar la porta d'accés a la casa en una façana lateral. Els murs, de pedra semi-arrebossada, tenen poques obertures en els laterals i la part posterior. Al costat de migdia la casa té un petit jardí amb un pou decorat amb rajoles, igual que el portal lateral. La casa ha conservat molt bé la tipologia i els volums originaris.

També es coneix com a Casa Nova del Prat.
    Inscripció sobre la llinda d'una finestra de migdia: SILVESTRE VILA 1917

Tal com informa la inscripció, aquesta casa fou construïa l'any 1917 per Silvestre Vila, propietari del Prat, i era una masoveria d'aquest mas. No sembla que hagi sofert gaires modificacions des del seu moment de construcció.