El Prat
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Carretera BV-3003, al km. 10,5 camí direcció sud 1 km aprox. Trencall direcció S-E 1,5 km.

XVII-XX
    Catàleg de masies (núm. 210)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions força grans que ha conservat integrament les característiques tradicionals. Està molt ben emplaçada al damunt d'un turonet allargassat que domina la vall, a la part central del sector conegut com "l'altre pla". El conjunt consta d'un cos residencial i diversos coberts aïllats. El cos residencial s'aixeca a la part alta del turó. És de planta rectangular (amb algunes irregularitats a la part posterior) i disposa de planta semisoterrània, planta baixa, un pis i golfes. El cos originari era a la part central, i posteriorment fou ampliat a banda i banda de la façana principal, així com també pel darrere. Aquestes remodelacions podrien ser de la segona meitat del segle XVIII i, l'acabat que li confereix la fesomia actual, de principis del XIX, segons es desprèn de les diverses inscripcions. La façana principal és encarada al sud-oest i presenta una estructura molt homogènia i simètrica, fruit d'aquesta última remodelació que fa ressaltar l'eix central. Aquest ve marcat per un portal amb arc de mig punt i galeries amb dobles arcs rebaixats als pisos superiors. Els murs són a pedra vista, amb un aparell de força qualitat, i tenen diverses obertures al nivell del pis, emmarcades amb llindes i brancals de pedra. A la part posterior s'observa un balcó rematat amb una àmplia arcada de la mateixa tipologia que els arcs de la façana.
    Al sud-est hi ha uns grans coberts de pedra amb les obertures emmarcades amb maó, construïts els anys 1768 i 1913, segons dues inscripcions. A l'est s'aixeca un altre gran cobert, construït en un desnivell. Segons una altra inscripció és una obra del 1913. A la part posterior de la casa hi ha un cobert més petit amb una tina i les corresponents dependències de treball. Finalment, separat a una certa distància en direcció nord-oest, trobem una construcció allargassada amb quatre tines quadrades i un ampli cobert a la part posterior. Aquestes devien ser les tines on elaboraven el vi els parcers d'aquest gran mas.

Inscripció en una finestra de la façana principal: GABRIEL VILA 1768
    Inscripció en una finestra lateral: 1743
    Inscripció al cobert del sud-est: GABRIEL VILA 1768
    Inscripció al cobert del sud-est: M 1916 V
    Inscripció a la porta del cobert est. SILVESTRE VILA TIO 1913

No coneixem notícies sobre l'origen d'aquesta masia, que deu ser força antiga i, ja al segle XVIII, fou ampliada. Segons ens informen les diferents inscripcions existents, en aquesta època els propietaris eren la família vila. El 1768 consta Gabriel Vila. Possiblement a principis del segle XIX (1803 segons una altra inscripció) el mateix o un altre Gabriel Vila hi va fer una important remodelació tot construint les arcades de la façana principal i ampliant la casa per darrere. L'any 1768 s'havien construït uns coberts. El 1913 el propietari era Silvestre Vila, qui va fer construir el cobert de l'est. Posteriorment, la casa passà a una pubilla que es casà amb un Torrentsgenerós. Els propietaris actuals són els seus descendents.