Cal Guinardé
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Des de St. Mateu camí de Fontanet, allà continuar camí en direcció sud 1 km aprox.

Catàleg de masies (núm. 239)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, situada al costat del camí que va del Molí del Carner al mas de Sant Andreu. El nucli originari era el cos central, de planta quadrada amb planta baixa més un pis i golfes. Recentment s'ha ampliat a banda i banda amb noves construccions fetes de pedra seguint més o menys l'estil tradicional. La façana originària, doncs, era més estreta. La seva distribució és en base a dos eixos d'obertures lleugerament descentrats. En el que està més al centre hi trobem el portal i, al primer pis, un balcó. L'eix de la dreta té finestres de diferents mides. Totes les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra, i la teulada té un ràfec de rajola. Actualment, la casa té força més superfície i s'ha complementat amb una àmplia zona enjardinada.

Informació oral facilitada per Josep Calderer Vancell

Originàriament aquesta casa pertanyia al terme de Fals (Fonollosa) i s'edificà en terrenys del mas de Sant Andreu, molt proper. Va ser pels voltants de 1850 i la va construir el pagès Isidre Ribas Selga, el qual s'hi instal·là amb una nombrosa família composta per la seva dona i sis filles. L'Isidre venia de Rajadell i devia tenir el sobrenom de Guinarder, ja que després d'uns anys inicials en què es va conèixer com can Ribes l'any 1879 ja consta com a cal Guinarder. La dona d'Isidre, Maria Closa Oliva, era originària de Castelltallat i va arribar a ser la dona més anciana del poble. Quan va morir el 1924 havia viscut gairebé cent anys. El 1882 es casà la filla primera del matrimoni, Maria, amb Pere Carbonell Prat, d'Avià. El seu fill d'aquest matrimoni, Joan Carbonell Ribas, va marxar de la casa el 1925 o 26 per anar a viure a Sant Joan de Vilatorrada. Aleshores la casa va passar novament al mas Andreu, propietat d'Eudald Serravinyals, que el 1928 la va vendre a Florenci Carné. Aquest s'hi va instal·lar durant uns anys amb la seva esposa, que era la neboda d'Eudald. Després els Carné van instal·lar-se al mas de Sant Andreu i van llogar cal Guinardé a Rossend Soler Vilalta, que s'hi va estar uns anys fins que va marxar a Callús. La casa ja estava força malament i l'edifici va continuar el deteriorament fins a perdre la teulada. El 1984 fou venuda a un matrimoni de Rubí, que hi van fer algunes obres, i el 1992 es va vendre als propietaris actuals: Domènec Pintó Bascompte, de Fonollosa, i la seva muller Isabel Calderer Guerrero. En els darrers anys s'hi han fet nombroses obres, de manera que la casa i els voltants han sofert una gran transformació (MOLINS, 2009: 77).

MOLINS ROCA, Ernest (2009). Fals, les cases. Manresa, Zenobita Edicions, p. 77-78.