Can Misèria
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Ctra. BV-3003, al km. 10,5 camí direcció sud fins segona bifrcació.Trencall a dreta i després N-E.

En ruïna. Sostre esfondrat.
    Catàleg de masies (núm. 179)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès que es troba en estat de ruïna, situada a la part mitja d'un serrat que mira cap al torrent de Sociats. Es tracta d'una casa de dimensions mitjanes, de planta quadrada, que constava de planta baixa més un pis i golfes. La coberta (que no s'ha conservat) era a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal. Aquesta es troba encarada al sud-oest i té un gran esvoranc a la part central, de manera que del portal només se'n conserva una peça del brancal. Els murs són de pedra, fets amb petits blocs escantellats i disposats més o menys en filades, i tenen poques obertures, algunes en forma d'espitllera. L'interior està compartimentat en tres cambres i, a la davantera, es conserva l'escala d'accés al primer pis. La casa té adossat el fonament d'una estructura de forma circular a l'angle nord-est i, a l'angle nord, una tina a la qual s'hi accedia per una rampa. Al costat nord-est, davant de la façana, hi havia un conjunt de coberts que només s'han conservat al nivell dels fonaments. Tot al voltant és ple de pedres dels enderrocs.

També coneguda com cal Sastre

Per la seva tipologia podria tractar-se d'una casa del segle XIX. Aquesta casa és una masoveria de cal Roig, probblement des dels seus inicis. Pel que sembla, fou aixecada en una sola fase constructiva.