Cal Maristany
Mediona

Edifici reformat actualment.
    Fitxa ARQ02 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    2699 Inventari del Patrimoni Arquitectònic
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Masia de dimensions considerables formada per diferents cossos adossats uns als altres que li configuren una planta quasi en forma de L. El cos principal, de planta quadrangular seria el central, que inclou una torratxa.

En línies generals es tracta d’una d’edificació de maçoneria i tapia amb coberta a dues vessants de teula àrab amb el carener perpendicular a la façana. L’edifici principal consta de planta baixa i dos pisos, a banda de l’esmentada torratxa.

Les obertures tenen una composició lineal i simètrica organitzada en tres eixos amb tres obertures per planta. Totes, a excepció de la planta baixa, estan construïdes amb maó vist pintat de color roig, el mateix color que tenen les cantoneres, línies d’impostes, trencaaigües, decoracions d’escalonament, arcs cecs del coronament lateral i ràfec de l’edifici.  Aquest doble joc de color, li dona una gran vistositat.

A la planta baixa trobem el portal d’accés delimitat per pedra i definit per un arc rebaixat, igual que les finestres que té a banda i banda. Per sobre hi ha un voladís de teula àrab corregut a tota la façana. En el primer pis trobem tres balcons, rematats amb arc rebaixat i amb balustrada de ferro forjat. A la segona planta hi ha dues finestres rectangulars a cada un dels extrems i al centre una finestra trigeminada feta de maó vist amb arcs de mig punt.

La torratxa així com un dels cossos adossats tenen un terrat de balustres. Els cossos laterals segueixen la mateixa estètica que el principal.

Té un baluard i jardins al voltant, aquest espai exterior està compartimentat amb murets de pedra independitzant els cossos de l’edifici, segurament per no interferir en el usos que té cada un d’ells.

Actualment és un restaurant.

Possiblement el seu origen estigui vinculat amb el creixement de població al municipi arran de l’expansió de la vinya al segle XVIII i XIX degut al augment de producció per fer alcohol per exportar a Holanda i Amèrica.

De fet la última gran trasformació, més enllà de les recents, es va fer el 1880 com indica el portal d'entrada, però possiblement l'edifici sigui anterior.