Cal Maçana
Mediona

A la plana de Can Maçana a peu de la C-244

Reformada recentment
    Fitxa ARQ46 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Masia de notables dimensions de planta rectangular i composada per diferents cossos. El més antic seria el central, quadrangular al qual tant a nord com a sud s’hi han adossat noves construccions fruit de diverses ampliacions i que li donen la fesomia actual.

És una edificació de maçoneria amb coberta a dues vessants de teula àrab i carener perpendicular a la façana. Actualment està pintada de blanca i té un rellotge de sol a la façana sud. El cos principal consta de planta baixa, pis i golfes amb obertures rectangulars d’obra a cada un dels pisos. L’edifici ha estat reformat recentment el que es nota en els acabats de les obertures. Tot i així s’ha mantingut l’estètica i algunes conserven les reixes i barana de ferro forjat, com el balcó del primer pis. Aquest es troba centrat a la façana just per sobre el portal d’entrada, adovellat amb pedra carejada definint un arc de mig punt.

El recinte està envoltat per un mur perimetral per la banda sud, que en limita l’accés, on també trobem un portal d’entrada adovellat de pedra carejada definint un arc de mig punt, tot i que els brancals es trobem actualment pintats.

A l’exterior del recinte, vinculat a aquest mur perimetral, a tocar de al carretera, trobem una sèrie de construccions de pedra amb contraforts i les restes del baluard.

Possiblement el seu origen estigui vinculat amb el creixement de població al municipi arran de l’expansió de la vinya al segle XVIII i XIX degut al augment de producció per fer alcohol per exportar a Holanda i Amèrica.