Cal Marcet
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer de Sant Joan, 6
  419

  Coordenades:

  41.59832
  2.02921
  419097
  4605635
  Número de fitxa
  08120 - 11
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1895
  Lluís Muncunill i Escudé Gibert
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL
  Protecció Parcial (Número 18 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí (IPA)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Torre als quatre vents de planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos amb mirador, però originàriament constava només de dues plantes. La tercera fou incorporada l’any 1941. També es va fer el mirador més alt.

  La coberta és a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana principal. Aquesta està organitzada a partir de tres eixos de verticalitat, definits per les obertures. A la planta baixa, l’eix central correspon a la porta d’accés i els laterals a finestres amb reixa de ferro forjat. A la planta pis, a l’eix de la porta hi trobem un balcó amb barana de ferro, amb suport de mènsules, i dues finestres laterals amb balconada de balustres. Totes les obertures són de llinda recta.

  El parament és arrebossat amb imitació de carreus i emmarcat amb recreixement; igual que en les obertures. Una motllura separa les plantes. Coronant l’eix central sobresurt un frontó triangular. A la part esquerra de la façana hi ha una fornícula o capella que preserva una imatge del sagrat Cor.

  La distribució interior de la planta baixa correspon en bona mesura al projecte original, amb un passadís central que fa de distribuïdor, habitacions als costats i sala d’estar o menjador al fons, amb obertures a la façana posterior. Destaquen els paviments hidràulics i els arrambadors de rajola amb decoració de motius geomètrics.

  El mirador és de planta quadrada i la coberta, piramidal, és a dir, a quatre aigües.

  Un pati envolta els laterals i la part posterior. En l’angle nord-est de l’espai exterior conserva pou d’abastiment  amb una torre de planta circular, feta l’any 1897. Antigament aquest pati arribava al carrer d’Àngel Guimerà, però fou segregat, parcel·lat i edificat per diferents propietaris.

  La llicència d’obres d’aquesta torre és la més antiga que es conserva a l’Arxiu Municipal de Matadepera (AMMAT) i és del 6 de desembre de l’any 1895. Va a nom de Miguel Marcet. I l’arquitecte que el signa és Lluís Muncunill.

  L’any 1941 s’hi van fer reformes que comportaren un recreixement en planta i un augment de l’alçada del mirador.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Volum IV. Catàleg de Béns.

  FONT SEGURA; X. i MUNUERA BERMEJO, J. (2014). Matadepera: patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera.