Cal Magre Sant Quirze Safaja

Camps de Cal Magre, 15. Nucli de Bertí

XVII-XXI
Núria Cabañas

Cal Magre es una masia situada dins la parròquia de Bertí, construïda entre finals del segle XVII inicis segle XVIII, període en que la zona de Bertí experimenta un augment demogràfic important. Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal i adossat a Ca l'Escolà. Consta de planta baixa i primer pis. Al frontis, orientat a migjorn, s'hi obre l'antic portal adovellat amb un calze gravat a la dovella clau. Aquest accés fou convertit en finestra i al costat esquerre s'hi va obrir una porta de secció rectangular. A l'alçada del primer pis s'hi obren dues finestres amb ampit i llinda de pedra. A la façana de tramuntana s'hi obre una segona porta d'accés i dues finestres a l'alçada del primer pis.

Des de Can Sans agafar el camí del Fai, el tercer a la dreta (camí del Soler de Bertí) i continuar pel camí de l'Ullar i el primer a mà esquerra (camí de la Solella Gran) fins a Bertí.

A la zona de l'antiga parròquia de Bertí, entre els segles XVII i XVIII consta l'edificació alguns masos. Segons el llibre del Compliment pasqual de l'any 1882 apareix el mas de Cal Magre