L'Ullar Sant Quirze Safaja

Moianès
Sot de l'Ullar. Oest del nucli de Bertí
Des de l'Onyó el primer a l'esquerre, el següent a la dreta i novament a la dreta fins la finca
672

Coordenades:

41.71232
2.21035
434309
4618137
08239-98
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
Popular
XVI-XX
Bo
Inexistent
Difícil
Residencial
Privada
08239A006000170000TO
Núria Cabañas

L'Ullar és una masia d'origen medieval i consolidada en època moderna que formava part de l'antiga parròquia de Bertí. La masia està formada a partir de dos cossos, ambos de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, primer i segon pis. Al frontis s'hi obre un gran portal d'arc de mig punt adovellat amb un escut amb la inscripció: JHS SALVADOR ULLAR 1580 i s'insinua una finestra per banda actualment tapiada. Tant a l'alçada del primer pis com del segon hi ha tres finestres col·locades simètricament amb llinda de pedra plana amb un petit gravat que insinua un arc conopial. A la façana de migjorn s'hi obren diverses finestres juntament amb una porta de llinda al costat de la qual sobresurt una petita construcció de pedra que correspon a un antic forn de pa. Davant la casa hi ha les restes dels antics corrals, actualment enderrocats. El parament dels murs és de pedra irregular excepció de les cantonades de la façana principal, que estan remarcades amb pedra gran i ben escairada col·locada a mode de cadena cantonera.

El mas Ullar apareix documentat en els fogatges de l'any 1553 amb el nom de Gaspar Huyar dins el terme parròquial de Bertí.

IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.