Els Cabanyals Sant Quirze Safaja

Costa dels Cabanyals. Est del nucli de Sant Quirze Safaja
Des de Cal Sans el camí de Sant Miquel del Fai després del primer a mà esquerra a tocar del camí

XVI-XX
Ple d vegetació i enderrocat.
Núria Cabañas

Els Cabanyals és un mas de principis d'època moderna situat a la vora del camí que porta a Sant Miquel del Fai. Es tracta d'un mas de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i primer pis. El frontis s'hi obren dues portes i una finestra, actualment tapiat i tres finestres a l'alçada del primer pis. A la façana de llevant, ja en època contemporània, s'hi va afegir un segon cos amb la coberta a una vessant per ampliar l'espai de vivenda. La zona d'estable i magatzem s'hi accedeix per una porta d'arc rebaixat situada a la façana de tramuntana.

L'any 1552 l'indret dit dels Cabanyals era propietat d'Antoni Sarrà, qui va vendre un tros de terra a Mateu Bernat Moreu, del bisbat de Saint-Gaudens, el qual després la va vendre a Salvador Soler de Bertí. L'any 1556 apareix documentat el mas Cabanyals que es va unir a la parròquia de Sant Quirze, malgrat que antigament estava unit a la parròquia de Sant Martí del Fai i posteriorment a Sant Miquel. A partir de l'any 1794 el mas era habitat per la família de Josep Argemí, masovers del mas Sarrà.

AAVV. (2002): XXIII Ronda Vallesana: Sant Quirze de Safaja: 27 d'octubre de 2002. Unió excursionista de Sabadell 2002. Sabadell. GARCIA-PEY, E. (2007): Recull onomàstic de Sant Quirze Safaja. Institut cartogràfic de Catalunya. Barcelona.