Cal Magí del Racó
Marganell

Serra del Florí
    Pel camí que comença a les Cases Noves fins al final

Pla Especial Urbanístic
    M.Lloret - KuanUm

Masia que es troba situada a tocar del torrent que baixa de la muntanya i que porta el seu mateix nom. És de planta baixa i dos pisos, amb la coberta a dos vessants que desaigüen a la façana principal i posterior. Consta de tres cossos adossats entre sí i amb cobertes de diferents nivells, sobresortint el de mestral. El cos orientat a xaloc es troba construït aprofitant el desnivell d'un marge, per la qual cosa té accés directament pel primer pis. La major part de les obertures són de pedra sense carejar, excepte al segon pis de la façana principal, on és de pedra carejada. Igualment, la seva façana posterior es troba oberta, i a l'interior hi ha un portal de pedra carejada amb l'inscripció "1888". Pel que fa al cos central, té a la façana principal diverses obertures de pedra sense carejar. A la seva façana posterior hi ha adossat un cos estret, amb grans obertures de pedra sense carejar, i la coberta d'un vessant que desaigua cap a la principal. A causa de la poca llargada del tercer cos, part de la façana lateral del cos central queda vista, on hi ha un portal i dues finestres de pedra carejada. Al tercer cos totes les obertures són arrebossades, excepte a la planta baixa de la façana principal, on és d'arc de mig punt de pedra col·locada a plec de llibre. L'única part de la construcció arrebossada és aquesta última, mentre la resta presenta pedra vista. A uns 50 metres al sud hi ha una gran nau que havia estat un magatzem agrícola i que actualment és un taller artístic. La finca disposa de tres mines d'aigua, una de les quals omple una bassa propera al magatzem. La única visible és la que hi ha en un marge davant la façana de xaloc.

Segons fonts orals, la casa es trobava en estat ruïnós. La forma que veiem actualment respon a una reconstrucció parcial de l'edificació.

AAVV (2006) Inventari de Construccions en Sòl no Urbanitzable, Ajuntament de Marganell. AAVV (2007) Pla Especial d'Identificació i Regulació de les Masies i Cases Rurals en Sòl No Urbanitzable Susceptibles de Recuperació o de Preservació, Ajuntament de Marganell.