Cal Jaume Sant Salvador de Guardiola

Bages
Raval del Sellarès
Ctra.vella d'Igualada (C-37 z), poc abans del km. 86 camí del raval del Sellarès, direcció N-W.
311

Coordenades:

41.68365
1.75802
396633
4615398
08098-204
Patrimoni immoble
Edifici
Popular
Contemporani
XIX-XX
Bo
Legal
Catàleg de masies (núm. 043)
Fàcil
Residencial
Privada
08097A013000560000ED
Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes que forma part del raval del Sellarès. Consta d'una cos residencial de planta gairebé quadrada, amb coberta a dues aigües, més un cobert força allargat a ponent que dóna al conjunt una forma de L, oberta ves una petita esplanada. L'habitatge ha conservat els volums originaris, tot i que ha estat lleugerament sobrealçada a la part de les golfes, però les obertures i la teulada han estat renovades, de manera que en bona part ha perdut l'aspecte tradicional. Disposa de planta baixa més dos pisos. La façana principal, encarada a migdia, no presenta elements d'especial interès. Igual que la resta de murs ha estat arrebossada i pintada d'un color clar. Entre el cobert de ponent i la façana s'hi ha habilitat un pati amb escales exteriors per on s'accedeix directament al primer pis. El cobert ha conservat algunes parts de pedra, especialment a la banda davantera, però ha estat àmpliament reformat i modificat modernament. En el conjunt es conserven dues tines, actualment tapiades. A llevant de l'esplanada hi ha una construcció de grans dimensions corresponent a una antiga granja.

Inscripció a la llinda de la porta: 1851.
Informació oral facilitada per Eugènia Vila Guerrero.

El raval del Sellarès es va originar a mitjan segle XIX quan els propietaris de cal Xacó, de cognom Sellarès, van començar a vendre peces de terra perquè s'hi edifiquessin cases. Els beneficiaris d'aquestes noves cases eren els fills segons d'algunes masies de la zona. Segons sembla, els propietaris de cal Xacó havien perdut la seva fortuna i es van veure obligats a vendre aquests terrenys. Tal com indica la inscripció d'una llinda, cal Jaume fou construïda l'any 1851. Segons notícies orals, els propietaris de cal Jaume eren la família Servitja. El marit de l'actual propietària encara es deia Francisco Servitja. La casa s'havia dedicat de manera intensa a la producció de vi. Uns anys enrere va adquirir la casa veïna de ca la Pepa, que van utilitzar com a magatzem de la granja de conills que es va construir pels volts de la dècada de 1970.

Diputació de Barcelona; BERRYSAR, S.L. (2010). Pla especial de catalogació de masies i cases rural en sòl no urbanitzable. Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola (núm. 043).