Cal Guardià
Veciana

Segur

Jordi Montlló Bolart

Masia situada a la Plana de Durban, en una zona elevada des d'on es domina una bona extensió de territori. Està configurada per diversos edificis que han estat rehabilitats. També destaca un interessant safareig amb coberta de teules àrabs, que els propietaris de la finca han preservat i mantingut la seva arquitectura tradicional, com en la resta de construccions.
    Originàriament hi havia un cos principal de planta rectangular amb planta baixa, pis i golfes, al que se li han afegit diverses ampliacions. Per la façana oriental s'hi ha adossat un altre edifici, destinat en un primer moment a pallissa o a cort. Un altra construcció, a llevant i separada de la masia, també havia estat corral, però ara s'ha rehabilitat com a residència.
    La masia primitiva era de planta rectangular i la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Aquesta es configura simètricament a partir de tres eixos de verticalitat delimitats per les seves obertures: porta d'accés centrada a la planta baixa amb finestres a banda i banda. A la planta pis, en l'eix de la porta hi trobem un balcó i sengles finestres amb ampit de pedra treballada. Els paraments són de pedra vista arremolinada.