Cal Malloat vell
Veciana

Segur

XVI-XVII
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Veciana (2007)
    Jordi Montlló Bolart

Masia situada al costat de la carretera BV 1001 de Sant Martí Sesgueioles a Sant Guim de Freixenet, en el terme de Segur, en una petita elevació que li dóna una gran visibilitat. Consta de tres cossos i és de planta rectangular, amb planta baixa i pis, amb la coberta de teules àrabs, a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia. Els paraments externs són de pedra vista sense arrebossar.
    Destaca a la façana principal, el portal adovellat de punt rodó i les finestres emmarcades amb carreus ben escairats i llindes monolítiques. Una de les llindes porta la inscripció de 1739.
    A la planta baixa hi havia una cuina amb forn de pa, del que només es conserva la porta, amb una pedra gravada amb l'any 1808, rebedor amb escala de pedra per pujar a les estances, corrals i celler. Es conserven dos cups, una de secció quadrada i un altre de circular, en el cos de l'esquerra. Per fora es veu una antiga obertura per on es descarregava el raïm.
    A la part del darrera hi ha el pou i la cisterna per on es recull, encara ara, l'aigua de la pluja.

També es coneix com a Can Mallobat o el Malloar.

Els actuals propietaris, la família Raich, van comprar la casa l'any 1926. Fou l'avi Josep Raich Pintó.

ANDREU CABALLERIA, Montserrat (2003). Segur, un poble amb passat i amb futur. Inèdit.