Cal Fredo; Ca n'Alfredo
Veciana

Segur

XVI-XVII
    Té adossat un cos de construcció gens respectuosa amb la construcció original.
    Jordi Montlló Bolart

Cal Fredo o Ca n'Alfredo és una de les cases que conformen el grup de Secanella, que és el nom que rep un nucli de cases situades al sud de Segur, en el punt més meridional del Pla de Masot, en una zona privilegiada de gran domini sobre el territori, damunt la cinglera on neix la Riera de Secanella.
    Cal Fredo ha estat restaurada i transformada, tot i mantenint l'estructura externa a excepció de la coberta que originàriament era a dues aigües i ara ho és només a una. Per la façana de migdia s'hi ha afegit un cos de construcció moderna que no té res a veure amb l'arquitectura tradicional del cos primitiu.
    La part antiga és de planta rectangular i consta de planta baixa i pis,amb els paraments de pedra i les obertures emmarcades amb carreus carejats. En alguna llinda es conserven les traces il·legibles d'alguna data gravada.

El nucli de Secanella estava format per la gran masia que dóna nom al conjunt, Cal Corredó, actualment ensorrat, Cal Fredo o Ca n'Alfredo i més allunyat hi trobem Can Torrents. També hi havia una capella dedicada a Sant Cristòfol, actualment convertida en corral.
    L'antiga quadra de Sant Cristòfol de Secanella fou donada al monestir de Sant Llorenç del Munt abans de 1187. El 1201, Bernat de Miralles renuncià a tots els drets que hi tenia a favor del monestir.