Cal Garrifes (masia)
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal, parròquia de Sant Salvador de Torroella, antic terme del castell de Torroella
    Emplaçament
    Ctra. C-55, al km. 57,9 camí en direcció est i sud, 1 km aprox. Trencar a la dreta per camí direcció NW uns 1.200 m. Des de can Conill seguir 900 m oest, fins a les ruïnes cal Garrifes
    515

41.88313
    1.69191
    391468
    4637628
    08141 - 166
    En ruïnes
    BPU
    Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en Sòl no urbanitzable de Navàs. Inventari de masies en runes, amb el núm. 2.
    08140A016000090000IM
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès en estat de ruïna, situada enmig d’un camp vora el camí que porta a l’Alzina. El nucli on hi havia la part residencial es troba pràcticament aterrat, i tan sols se’n conserva construcció una mica més alta en el mur perimetral de ponent. La resta es troba molt esfondrada i envaïda per la vegetació. El portal devia ser a migdia, però en l’estat actual no es pot apreciar. L’element més ben conservat és la pallissa, que es troba uns metres al sud-oest i manté les parets laterals fins a l’alçada de la coberta.

Aquesta casa no ha estat inclosa ni en el Catàleg de Protecció del Patrimoni de Navàs ni en el Catàleg de Masies.

No coneixem notícies documentals antigues d’aquesta casa, ja que no apareix en els fogatges d’època medieval. L’estat de les restes tampoc permet fer-ne una aproximació tipològica. Cal dir, però, que molt a prop hi ha dos jaciments arqueològics d’època medieval: una necròpolis i un centre de producció vitivinícola, de manera que el lloc ja devia ser habitat i explotat en una etapa força reculada de l’edat mitjana. Tanmateix, per trobar referències documentals de la casa hem d’anar al cadastre de 1861, en el qual ja hi consta Garrifes. La casa apareix també en un cens de masies fet per l’Ajuntament del 1878.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella. Edicions de l’Albí, Berga, p. 101.