Vinya de cal Guitarra
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal, parròquia de Sant Salvador de Torroella, antic terme del castell de Torroella
    Emplaçament
    Pel camí que passa per les ruïnes de cal Garrifes en direcció a can Conill, uns 150 m a l'est de cal Garrifes trencall a la dreta, un s 300 m
    487

41.88359
    1.6973
    391916
    4637672
    08141 - 167
    IX-X
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 18.BARP. Valor arqueològic i paleontològic.
    CCAA 1564
    08140A016000060000IL
    Jordi Piñero Subirana

Necròpolis alt-medieval de tombes excavades a la roca. Es troba a la vora d’una cinglera, a la seva part alta i en una zona boscosa. Es tracta d’un conjunt molt interessant que consta de nou tombes molt ben conservades, agrupades i distribuïdes de manera força regular en quatre files de dos, excepte la de més al nord, on n’hi ha tres. Són del tipus pisciforme (en forma de peix), excepte una que és rectangular. Segueixen una orientació nord-oest sud-est que està en alineació amb la vora e la cinglera, i ja fa temps que es troben buides. Les llargades oscil·len entre els 2,20 i els 1,45 m, i les amplades entre 0,34 i 0,55 m. Aquest tipus de tombes solen correspondre a una etapa anterior a la difusió de les esglésies romàniques, aproximadament entre els segles IX i X.

En una cota inferior i més al nord hi ha un dipòsit quadrangular i dos encaixos excavats a la roca, els quals probablement són vestigis d'una antiga premsa.

El jaciment es va donar a conèixer l’any 1983 en un article firmat per Jaume Barberà, Antoni Daura i Dolors Pardo, i un any després va aparèixer publicat a la Catalunya Romànica (DAURA-GALOBART, 1984: 352). L’any 2006 es van realitzar unes prospeccions arqueològiques a l’entorn del jaciment i, segons sembla, els resultats van ser negatius. L'any 2010 Jordi Amorós va fer la revisió de la fitxa de la carta arqueològica i va esmentar la presència d'un mínim de 9 tombes visibles. Fins aleshores només se n'esmentaven cinc.

Consta d’un plafó informatiu sobre el jaciment que està situat vora el camí, ja que hi discorre el GR -3-1, anomenat Camí de la Sal.

BADIA, J.M. (1988). “Navàs”. Història del Bages, vol. II. Edicions Parcir. Manresa, p. 159.

BARBERÀ, J., DAURA, A., PARDO, D. (1983). “Noves descobertes de necròpolis medievals als municipis de Cardona, Clariana de Cardener i Navàs”. Butlletí del Patronat de Museus, núm. 2. Cardona, p. 33-45.

DAURA, A., GALOBART, J. (1984). “Necròpolis de Cal Garrifes”. Catalunya Romànica, vol. XI. Fundació Enciclopèdia Catalana. Barcelona, p. 352.

DAURA, A., GALOBART, J., PIÑERO, J. (1995) L’arqueologia al Bages. Col·lecció monografies, núm. 15. Centre d’Estudis del Bages. Manresa, p. 248-249.

MARTÍ, R., FOLCH, C., GIBERT, J. (2006). Memòria de les prospeccions arqueològiques a la Vall del Cardener. Arxiu Servei d’Arqueologia i Paleontologia. Generalitat de Catalunya. Núm. Reg. 7084.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Navàs. Fitxa A. 26.