Cal Garrifes (jaciment)
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal, parròquia de Sant Salvador de Torroella, antic terme del castell de Torroella
    Emplaçament
    Ctra. C-55, al km. 57,9 camí en direcció est i sud, 1 km aprox. Trencar a la dreta per camí direcció NW uns 1.200 m. Des de can Conill seguir 900 m oest, fins a les ruïnes cal Garrifes
    511

41.88263
    1.69202
    391476
    4637572
    08141 - 165
    X-XVIII
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 17.BARP. Valor arqueològic i paleontològic.
    CCAA 1563
    08140A016000090000IM
    Jordi Piñero Subirana

Centre de producció vitivinícola amb diversos elements excavats a la roca, possiblement d’època medieval i que devia continuar utilitzant-se en època moderna, ja que molt a prop (uns 60 m al nord) hi havia la masia de cal Garrifes, actualment en ruïnes. L’entorn és ric en afloraments rocosos en els quals s’observen nombrosos retalls de mides i formes diferents, així com diversos dipòsits excavats.

L’indret consta de diversos elements distribuït en un espai d’uns 50 m a la vora d’un camp. L’element més visible és la tina excavada en un bloc de roca, amb una construcció exterior de planta quadrada. Interiorment, és cilíndrica i es troba revestida dels típics cairons vidrats. Possiblement és dels segles XVII-XVIII i caldria considerar-la corresponent a la fase més moderna, possiblement vinculada ja a la masia de cal Garrifes.

En una roca del costat hi veiem una sèrie d’encaixos més o menys quadrats disposats a la mateixa alçada i distribuïts regularment, que es poden interpretar com a jàsseres per bigues d’una teulada. Aquests encaixos, molt ben escairats i de dimensions similars, devien correspondre a algun tipus de construcció, potser un petit habitatge o tal vegada un simple cobert auxiliar.

Per la banda sud de la roca hi podem observar dos blocs que formen un espai triangular. Presenten una línia d’encaixos paral·lels, situats a banda i banda dels blocs, i sembla que correspondrien a la coberta d’una estructura, tal vegada un refugi, petit magatzem o similar. En una altra roca hi ha dos dipòsits excavats de planta circular connectats entre si, que cal relacionar amb una antiga tina excavada. I uns 50 metres al sud encara trobem un altre dipòsit excavat sobre una roca, aquest de forma rectangular.

El jaciment es va donar a conèixer l’any 1983 en un article firmat per Jaume Barberà, Antoni Daura i Dolors Pardo. En la carta arqueològica de 1988 es va considerar aquest jaciment separat del que hi ha molt a prop i de característiques similars, anomenat necròpolis de cal Garrifes, uns metres a llevant del camí. En el Catàleg del patrimoni de Navàs es va seguir aquest mateix criteri, que nosaltres també hem seguit.

L’any 2006 es van realitzar unes prospeccions arqueològiques a l’entorn del jaciment que van consistir bàsicament en la recerca de materials. Els resultats van ser negatius. L’any 2010 Jordi Amorós va fer la revisió de la carta arqueològica i tampoc observà materials en superfície.

BADIA, J.M. (1988). “Navàs”. Història del Bages, vol. II. Edicions Parcir. Manresa, p. 159.

BARBERÀ, J., DAURA, A., PARDO, D. (1983). “Noves descobertes de necròpolis medievals als municipis de Cardona, Clariana de Cardener i Navàs”. Butlletí del Patronat de Museus, núm. 2. Cardona, p. 33-45.

DAURA, A., GALOBART, J. (1984). “Necròpolis de Cal Garrifes”. Catalunya Romànica, vol. XI. Fundació Enciclopèdia Catalana. Barcelona, p. 351.352.

DAURA, A., GALOBART, J., PIÑERO, J. (1995) L’arqueologia al Bages. Col·lecció monografies, núm. 15. Centre d’Estudis del Bages. Manresa, p. 247.

FOLCH, C., GIBERT, J., MARTÍ, R. (2012). “Ocupació i organització del territori a la Catalunya central a l’alta edat mitjana”. Actes de les I Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central (Manresa, 28, 29 i 30 d’Octubre de 2010). Barcelona, p. 120.

MARTÍ, R., FOLCH, C., GIBERT, J. (2006). Memòria de les prospeccions arqueològiques a la Vall del Cardener. Arxiu Servei d’Arqueologia i Paleontologia. Generalitat de Catalunya. Núm. Reg. 7084.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Navàs. Fitxa A. 23.