Cal Filaborres
Navàs

Bages
    Sector central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera de Súria a Viver i Serrateix (B-423), al km. 9,1 (a l'alçada de Castelladral) camí en direcció sud-est 1 km.
    609

41.89216
    1.78535
    399235
    4638516
    08141 - 330
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 64.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental.
    08140A009000380000IT
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, emplaçada en un estrep al sud-est de la Serra de Castelladral, junt a l’antic camí ral que anava cap a Serrateix. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) i té una pallissa semi-derruïda uns metres a ponent.

Originàriament la casa era més petita i posteriorment s’eixamplà cap al sud. La façana principal s’orienta vers llevant. La part antiga s’estructurava en base a dos eixos verticals, amb un portal de llinda plana de fusta i la resta d’obertures emmarcades amb pedra carejada. Més endavant s’hi afegí un tercer eix amb dues finestres a l’esquerra. Els murs són de paredat comú, actualment a pedra vista. En la resta de façanes hi trobem obertures més petites i, a la part posterior, una porta construïda el 1883 que dóna accés directament a la primera planta. A l’angle nord-oest, té un petit cos adossat.

Inscripció a la llinda de fusta del portal: 1883

Inscripció a la llinda de la porta posterior: 1883.

Aquesta casa forma part d’un nucli a l’entorn proper de Castelladral que consta actualment d’uns set habitatges dispersos. En general es tracta de petits masos o cases de pagès, però els seus orígens són força distants en el temps. Tres són d’origen més o menys antic: Comaposada és un mas documentat a l’època medieval, cal Mestre Mallol està documentat al segle XVI i Corretjoles està documentat al segle XVII. Tres són cases construïdes molt probablement ja al segle XIX: cal Filaborres té una llinda de 1837, cal Bartomeu té una llinda de 1859 i el Forn té una inscripció de 1864. De l’Hostal no en coneixem cap dada.

Pel que fa en concret a cal Filaborres, no en coneixem notícies documentals antigues, però per la seva tipologia constructiva podria ser originària del segle XIX; probablement de l’any 1837, tal com indica la inscripció del portal, tot i que no descartem que pugui tenir un origen anterior. El 1883 s’hi va obrir la porta posterior, i l’ampliació del costat sud sembla força moderna.

En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “Cal Filabórras”. Hi consta que és una “masia (casa de labor)”, que estava situada a 1 km del nucli de l’Ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos.

Des de 1921 i fins el 1973 hi va viure Isidre Soler, àlies Filaborres, home afeccionat a la història que va deixar alguns textos d’interès per conèixer els costums i la vida tradicional de la zona de Castelladral. Isidre Soler va néixer a Palà el 15 de maig de 1918. La seva família es traslladà quan ell tenia dos anys a la casa de l’Hostal, al peu de la carretera de Castelladral, i quan en tenia tres s’instal·laren a la casa de Filaborres, on va viure 52 anys. El 1973 es traslladà a Navàs, on va treballar a la fàbrica Forcada. Isidre Soler fou pagès i treballà també com a pastor, carboner, pelador de pins, peó de camins, teixidor i sereno. Un cop jubilat, va participar en les activitats dels veïns i amics de Castelladral. Gràcies a la seva bona memòria, va dibuixar cases antigues, va escriure llegendes i va narrar fets socials i autobiogràfics, que van quedar escrits en 22 llibretes. Va morir l’any 2008 i posteriorment Maria Estruch i Jaume Obradors han anat transcrivint part dels seus textos i els han publicat al blog d’internet anomenat “Isidre Soler, el Filaborres: resistent a la terra aspra”.

OBRADORS, Jaume (1991). “Trajecte de les cases de Castelladral, habitades el 1904 i utilització correcte dels seus noms.” El Morralet, núm. 1, Navàs, p. 18.

OBRADORS, Jaume i altres (2018). “Auca d’Isidre Soler, un resistent a la terra aspra. Trets biogràfics d’Isidre Soler”, Isidre Soler, el Filaborres: resistent a la terra aspra (blog d’internet).