Cal Mestre Mallol
Navàs

Emplaçament
    Carretera de Súria a Viver i Serrateix (B-423), al km. 9,1 (a l'alçada de Castelladral), camí en direcció sud-est 400 m.
    625

41.89644
    1.7846
    399180
    4638992
    08141 - 329
    XVI-XIX
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 80.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental
    08140A009000080000IM
    Jordi Piñero Subirana

Masia modesta i de petites dimensions, emplaçada en un estrep al sud-est de la Serra de Castelladral, junt a l’antic camí ral que anava cap a Serrateix. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis) i té uns coberts amb pallissa i tines al nord-est i un altre cobert, més petit, al sud-oest.

En la casa no s’hi aprecien clarament fases constructives, però això no vol dir que no s’hi hagin fet ampliacions o refeccions diverses. La façana principal, orientada vers el sud-est, presenta un portal central amb llinda plana i tres finestres superiors. Els murs són de paredat comú, amb restes d’arrebossat tradicional, i les obertures són emmarcades amb pedra carejada. A la façana nord-est trobem un altre portal.

És interessant el conjunt de coberts situats al nord-est, on hi ha una pallissa semi-derruïda i, al costat, dues tines que originàriament es van excavar en una roca que forma una petita cinglera.

Inscripció en una llinda a la finestra sobre el portal principal: 1707

Inscripció en una llinda davant la porta que no forma part de cap construcció: P.F. 1898

Informació facilitada per Jaume Obradors

Aquesta casa forma part d’un nucli a l’entorn proper de Castelladral que consta actualment d’uns set habitatges dispersos. En general es tracta de petits masos o cases de pagès, però els seus orígens són força distants en el temps. Tres són d’origen més o menys antic: Comaposada és un mas documentat a l’època medieval, cal Mestre Mallol està documentat al segle XVI i Corretjoles està documentat al segle XVII. Tres són cases construïdes molt probablement ja al segle XIX: cal Filaborres té una llinda de 1837, cal Bartomeu té una llinda de 1859 i el Forn té una inscripció de 1864. De l’Hostal no en coneixem cap dada.

Pel que fa en concret a cal Mestre Mallol, la presència de tines excavades a la roca, de tradició medieval, suggereix que aquest indret pot haver estat ocupat des d’èpoques força antigues. La masia ja apareix en un capbreu fet pel Senyor de Castelladral, Jordi de Peguera, de 1554-56, amb el nom de mas Muntada. La construcció actual podria ser obra bàsicament del segle XVIII (1707, segons indica una llinda), amb possibles reformes el 1898. La denominació de cal Mestre podria venir d’un antic mestre de cases.