Cal Bartomeu
Navàs

Bages
    Sector central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral
    Emplaçament
    Carretera de Súria a Viver i Serrateix (B-423), al km. 8,5 (poc abans de Castelladral) camí en direcció nord-est uns 800 m
    617

41.89543
    1.78282
    399030
    4638882
    08141 - 331
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 44.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental.
    08140A009000140000IR
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans, que forma part del grup de casetes i masos dispersos al voltant de Castelladral. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) i té diferents coberts aïllats al sud-oest i també al nord.

La casa s’ha construït en diferents fases, tal com queda palès amb l’observació del mur de ponent. Probablement la part més antiga és la del sud, i posteriorment s’allargà pel darrere i també cap a llevant, amb un cos que eixampla la casa i que al darrere té un petit cobert i un porxo. En aquesta part la construcció queda pràcticament adossada a una petita cinglera. Són interessants les tines i recipients per a l’oli (aquests són quadrades) excavades a la roca, alhora que es pot observar els forats que sustentaven alguna estructura de fusta com a aixopluc. L’últim afegit de la casa, ja molt modern, és a la part posterior.

La façana principal, encarada vers migdia, s’ordenava inicialment en base a dos eixos verticals d’obertures, totes emmarcades amb pedra carejada. Enmig de les finestres hi ha un rellotge de sol. La façana de ponent pràcticament no tenia finestres, i en una data força recent s’hi van afegir dos balcons.

Inscripció en una llinda al portal principal: 1859

Informació facilitada per Jaume Obradors

Aquesta casa forma part d’un nucli a l’entorn proper de Castelladral que consta actualment d’uns set habitatges dispersos. En general es tracta de petits masos o cases de pagès, però els seus orígens són força distants en el temps. Tres són d’origen més o menys antic: Comaposada és un mas documentat a l’època medieval, cal Mestre Mallol està documentat al segle XVI i Corretjoles està documentat al segle XVII. Tres són cases construïdes molt probablement ja al segle XIX: cal Filaborres té una llinda de 1837, cal Bartomeu té una llinda de 1859 i el Forn té una inscripció de 1864. De l’Hostal no en coneixem cap dada.

Pel que fa en concret a cal Bartomeu, cal dir que, en el turonet situat al nord hi ha unes ruïnes que podrien correspondre a una primitiva casa o construcció. De cal Bartomeu no en coneixem notícies antigues concretes. Tal com indica la inscripció del portal, la casa podria haver estat aixecada l’any 1859. Els propietaris havien estat la família de cal Ferrer, una casa del nucli de Castelladral.

En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “Can Bartomeu”. Hi consta que és una “masia (casa de labor)”, que estava situada a 0,5 km del nucli de l’ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment, de dos pisos.