El Forn
Navàs

    Bages
    Sector central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera de Súria a Viver i Serrateix (B-423), al km 8,5.
    614

    Coordenades:

    41.89479
    1.77662
    398515
    4638819
    Número de fitxa
    08141 - 332
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Any
    1864
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 90.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental.
    Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en Sòl no urbanitzable de Navàs, aprovat el 2012, amb el núm. 18.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08140A009000130000IK
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Casa de pagès de dimensions força grans, emplaçada vora l’antic camí ral de Súria a Berga i que forma part del grup de casetes i masos dispersos al voltant de Castelladral. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) i té coberts adossats als laterals.

    La casa sembla aixecada en una sola fase constructiva a mitjans del segle XIX, i és representativa de les construccions populars d’aquesta època, amb una composició ja força regular i ben planificada. Així, la façana principal, encarada vers migdia, s’ordena simètricament a partir d’un doble eix central format per dos portals bessons amb sengles balcons al seu damunt. Els portals són rematats amb arcs escarsers i, entremig, hi ha la inscripció amb la data de construcció: el 1864. Al nivell de les golfes quatre finestres perfectament alineades completen la composició. Els paraments són de paredat comú, amb restes d’arrebossat tradicional, i les finestres i balcons tenen llindes de pedra però amb un emmarcament irregular. La resta de façanes presenten obertures de tipologia diversa, algunes emmarcades amb maó. Per la part posterior a la casa s’hi accedeix directament per la primera planta, ja que s’assenta sobre un terreny amb desnivell.

     

    Altres denominacions: La Roca de la Mà

    Inscripció a la façana principal: J.P. AÑO 1864

    Inscripció a la llinda d’una porta: 1957

    Aquesta casa forma part d’un nucli a l’entorn proper de Castelladral que consta actualment d’uns set habitatges dispersos. En general es tracta de petits masos o cases de pagès, però els seus orígens són força distants en el temps. Tres són d’origen més o menys antic: Comaposada és un mas documentat a l’època medieval, cal Mestre Mallol està documentat al segle XVI i Corretjoles està documentat al segle XVII. Tres són cases construïdes molt probablement ja al segle XIX: cal Filaborres té una llinda de 1837, cal Bartomeu té una llinda de 1859 i el Forn té una inscripció de 1864. De l’Hostal no en coneixem cap dada.

    Pel que fa a cal Forn en concret, per la seva tipologia constructiva sembla aixecada en una sola fase l’any 1864, tal com diu la inscripció de la façana. L’any 1958 va ser reformada, segons una altra inscripció en una porta. Tradicionalment és coneguda amb dos noms: el Forn perquè hi havia hagut un forner, i la Roca de la Mà per la forma d’una roca.

    CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 90.EA

    OBRADORS, Jaume (1991). “Trajecte de les cases de Castelladral, habitades el 1904 i utilització correcte dels seus noms.” El Morralet, núm. 1, Navàs, p. 18.

    PIÑERO, J. (1995). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa RU. 7.