Corretjoles
Navàs

    Bages
    Sector central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera de Súria a Viver i Serrateix (B-423), al km. 8,4 (poc abans de Castelladral) camí en direcció nord-oest uns 200 m.
    592

    Coordenades:

    41.89409
    1.77361
    398264
    4638744
    Número de fitxa
    08141 - 333
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVII-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 59.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental / Nivell 6. AEA
    Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en Sòl no urbanitzable de Navàs, aprovat el 2012, amb el núm. 93.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08140A012000180000IJ
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Masia de dimensions mitjanes, que forma part del grup de casetes i masos dispersos al voltant de Castelladral. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més dos pisos) i diversos coberts o porxos als laterals i a la part posterior.

    La casa, que s’ha anat ampliant en diferents fases, té la seva part més antiga al centre. Posteriorment s’amplià amb un cos més petit a la dreta, mentre que l’ampliació cap a l’esquerra és de construcció recent. La façana principal originària, encarada vers el sud-est, quedava estructurada en base a tres finestres (la central més gran) i un portal de llinda plana que queda lleugerament descentrat. Les finestres de la segona planta són de nova construcció. El parament és fet amb carreus petits més o menys disposats en filades, a pedra vista. A la façana posterior es conserva un interessant finestral amb motllures a la pedra. La resta d’aquest mur ha quedat pràcticament cobert per cossos adossats, que s’han reconstruït en els darrers anys sobre antics coberts que es trobaven semi-derruïts. Destaca l’espai porxat que s’ha habilitat a l’angle nord.

     

    Informació oral facilitada per Rafael García Corbera i Jaume Obradors

    Aquesta casa forma part d’un nucli a l’entorn proper de Castelladral que consta actualment d’uns set habitatges dispersos. En general es tracta de petits masos o cases de pagès, però els seus orígens són força distants en el temps. Tres són d’origen més o menys antic: Comaposada és un mas documentat a l’època medieval, cal Mestre Mallol està documentat al segle XVI i Corretjoles està documentat al segle XVII. Tres són cases construïdes molt probablement ja al segle XIX: cal Filaborres té una llinda de 1837, cal Bartomeu té una llinda de 1859 i el Forn té una inscripció de 1864. De l’Hostal no en coneixem cap dada.

    Pel que fa a la masia de Corretjoles en concret, podem dir que ja existia al segle XVII. A l’arxiu parroquial es conserva un memorial d’obres que s’hi van fer l‘any 1630. La construcció que avui es pot veure deu correspondre majoritàriament als segles XVII-XVIII. En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “Can Correjólas”. Hi consta que és una “alqueria (casa de labor)”, que estava situada a 0,8 km del nucli de l’Ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment i un de deshabitat, d’un i tres pisos respectivament.

    A la primera meitat del segle XX els propietaris eren la família Suades. Van tenir dotze fills i molts dels Suades que es troben en les cases properes són d’aquesta procedència. Més tard el propietari es deia Rosset. Vivia en una masia de Cardona i no tenia descendència. El 1969 li va comprar Rafael García Corbera que, al llarg dels anys següents, hi va fer obres de restauració i millora amb les quals s’han afegit alguns volums i s’ha modificat en certs punts l’estructura originària.

    CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 59.EA

    OBRADORS, Jaume (1991). “Trajecte de les cases de Castelladral, habitades el 1904 i utilització correcte dels seus noms.” El Morralet, núm. 1, Navàs, p. 18.

    PIÑERO, J. (1995). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa RU. 6.