Cal Ferrer de Vilalta Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector nord del terme municipal
A 425 metres de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200.

Coordenades:

42.02395
1.99118
416483
4652928
08255-85
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 002A00009
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Ferrer de Vilalta està situada a l'oest de la riera de Merlès poc més amunt de l'hostal de Sant Cristòfol, a l'extrem nord del conjunt format per cal Tracanet i el molí i l'hostal de Vilalta.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions de planta baixa, primer pis i golfes bastida amb murs de maçoneria de pedra, arrebossats en totes les façanes excepte la principal, i les cantonades delimitades amb carreus treballats.
La façana principal, orientada al sud, té un petit cobert adossat modernament a la part esquerra. A nivell de planta baixa conté una finestra emmarcada amb maó, un portal d'arc rebaixat emmarcat amb pedra treballada i un altre portal d'arc rebaixat emmarcat amb pedra treballada, aquest una mica més estret, donava accés a una sala coberta amb volta on hi havia pròpiament la ferreria. Al primer pis hi ha tres balcons emmarcats amb maó i la llinda reformada i a les golfes, dues finestres emmarcades amb maó i la llinda reformada als extrems i una galeria central, emmarcada amb pedra treballada i un ample arc rebaixat.
La resta de façanes estan completament arrebossades ocultant també els emmarcaments de les obertures. La façana est conté dues finestres al primer pis i una a les golfes, la nord tres finestres al primer pis i l'oest, una finestra al primer pis.