Cal Culleraire
Castellfollit del Boix

Prat del Lledó. Grevalosa
    Camí de Grevalosa

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Valentí coneguda actualment com a Cal Culleraire és una edificació formada pel cos principal i un volum de reduïdes dimensions situat enfront la casa amb un pati tancat per una baluard. El cos principal és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, primer pis i segon pis. A la planta baixa s’hi obra el portal d’accés amb llinda de pedra plana amb l’any inscrit de 187_ amb una espitllera a cada costat. A nivell del primer pis s’obren dues finestres amb ampit amb una balconada a la part central amb voladís i barana de ferro. A l’alçada de les golfes, actualment un segon pis, s’hi obren tres finestres. Totes les obertures conserven la llinda de pedra. A la façana de llevant s’hi obra una finestra per planta amb llinda de pedra i a la façana de ponent hi ha una segona porta d’accés directament al primer pis, porta realitzada durant la restauració de la casa.

Altres noms: Cal Valentí

L’any 1872 Isidre Muntaner del mas Pubill estableix a Valentí Codina 3 hectàrees de terra prop de la riera de Grevalosa. L’arrendatari estava obligat, en el termini de 10 anys, a arrencar tots els arbres de la finca i a plantar vinya. A canvi, té dret a construir-se una casa, de les mides i forma que li sembli, amb coberts, tina i lloc per la cort.

VILA, M. (Inèdit): Estudi històrico-arqueològic del Mas i el Molí del Pubill (Castellfollit del Boix, El Bages). NºExpedient: 747 K121 N-068 2020/2-29505.