Terrassola
Castellfollit del Boix

Prat del Lledó. Grevalosa
    Camí de Grevalosa

s. XIX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’actual finca de Terrassola fou construïda al segle XIX malgrat té el seu origen a finals d’època medieval. L’edifici és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis presenta una composició molt simètrica distribuïda a partir de tres eixos. A la planta baixa s’obra el portal de llinda plana amb l’any 1866 amb una finestra de reduïdes dimensions a cada costat. A nivell del primer pis hi ha una balconada a la part central amb barana de ferro, tot i que anteriorment havia estat una finestra i dues finestres amb ampit. A la zona de golfes, a dia d’avui habilitat com a pis s’hi obren tres finestres. Totes les obertures de la construcció són amb llinda plana de pedra. A l’interior en destaca la coberta de volta de canó de l’entrada, les escales originals de pedra i dos forns de pa, un a la planta baixa i un segon al primer pis. Al costat de ponent hi ha un cos independent de planta rectangular amb la coberta a dues aigües antigament ocupat pels coberts i corrals.

Antigament feien el pa per tot el veïnat.

Segons un capbreu de 1479 ja hi ha constància del mas Torresola, el qual no podia fer front a un seguit de pagaments i es buscava algú que volgués adquirir-lo. L’any 1537 figura com a propietari del mas Pere Muntaner, del mas Torrealsina, actual mas Pubill. L’any 1619 el mas Torresola continua en propietat de la família Torrealsina, on s’especifica que juntament amb el mas Reguell estan derruïts i despoblats. Ena aquest mateix document, s’especifica que el mas Torresola afrontava amb el mas de la Riera, el mas Ros, amb el mas Reguell i amb el mas Torrealsina. Terrossola apareix novament a la documentació amb Isidre Montaner l’any 1865 quan estableix a perpetuïtat als germans Josep i Joan Lladó 5 hectàrees de terra a la partida anomenada Terrassola, dins els límits del mas Pubill. Els arrendataris resten obligats, en el termini de 10 anys, a arrencar tots els arbres de la finca i a plantar en el seu lloc vinya. A canvi, tenen dret a construir-se cadascú d’ells una casa amb cort i coberts per a la premsa i  tina, amb la condició que les dues construccions siguin contigües. Aquesta finca encara mantenia – i manté en l’actualitat- el nom de l’antic mas abandonat en el segle XV (Torresola – Terrassola).

VILA, M. (Inèdit): Estudi històrico-arqueològic del Mas i el Molí del Pubill (Castellfollit del Boix, El Bages). NºExpedient: 747 K121 N-068 2020/2-29505.