Cal Clotet
Sant Mateu de Bages

Poble de Salo, s/n. Demarcació de Salo
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 8,6 trencall al nord.

Catàleg de masies (núm. 22)
    Jordi Piñero Subirana

Casa o torre construïda el 1950 i que segueix l'estil noucentista de postguerra. Està emplaçada a Salo i és l'edificació que més es diferencia de la resta de cases del poble, d'un estil més popular. Consta d'un cos principal de dues plantes, on hi ha l'habitatge, més un pati elevat i adossat al costat sud i un altre al costat nord. L'edificació es singularitza per diversos elements que li donen relleu, obrats o destacats amb maó: tribuna, porxo d'entrada i dues llucanes a la coberta. El conjunt té dues façanes rellevants. La primera, encarada a l'est i alineada amb el carrer, presenta a la planta baixa tres grans obertures que corresponien a l'antiga botiga que hi havia establerta. Al pis superior sobresurt una tribuna central flanquejada per un balcó a cada banda. La segona façana, encarada al nord, dóna a un pati i té com a element destacat el portal amb porxo que dóna accés a l'habitatge per la planta superior. La façana sud té algunes finestres, mentre que el mur posterior és arrebossat amb ciment i només té un petit balcó com a element d'interès. La coberta, a quatre vessants, destaca per les dues llucanes (una amb tres obertures i l'altre amb un òcul) i un interessant ràfec amb cabirons de ciment.

Placa de ceràmica al portal: 1950
    Informació oral facilitada per Francesca Clotet Clotet (Paquita)

El poble de Salo va formar-se probablement al segle XVIII, al costat de la parròquia i al llarg de l'altiplà que s'estén als peus de l'antic castell. El nucli inicial es troba en el sector on hi ha les cases de cal Costa i cal Teixidor, situat en un rocam a la part més alta d'aquest altiplà. Cal Costa conserva una inscripció del 1733 i cal Teixidor del 1769. Les cases que trobem en aquest sector són petites, entre mitgeres i d'estructura complexa. Aquest incipient nucli urbà es va anar estenent al llarg del turó, i les cases que trobem més avall són més grans, aïllades, i corresponen ja al segle XIX o principis del XX.
    Pel que fa a cal Clotet, antigament en aquest solar hi havia tres cases: cal Jaume, cal Cosme i cal Galls. Els anys de postguerra Joan Clotet Vila va unificar les propietats i el 1950 hi construí la torre actual. Anteriorment la família Clotet havia viscut en diferents cases d'aquest sector, en les quals tenien botiga. Joan Clotet tenia un camió i es dedicava a transportar i comerciar, a més de fer anar la botiga que, amb la nova edificació, ocupava tota la planta baixa. Pels volts de 1959 va marxar a Lleida i la botiga va quedar tancada. Posteriorment va tenir altres negocis en diferents indrets. Actualment la casa continua sent propietat dels Clotet.