Cal Noi
Sant Mateu de Bages

Poble de Salo, s/n. Demarcació de Salo
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 8,6 trencall al nord.

Catàleg de masies (núm. 22)
    ***falta
    Jordi Piñero Subirana

Casa rural, de dimensions mitjanes, emplaçada al poble de Salo. Té adossada al nord la casa de cal Pastor. Es tracta d'una edificació de planta més o menys rectangular, amb un encaix en forma de queixal amb cal Pastor. Consta de planta baixa més un pis. És una edificació força regular i que sembla aixecada en una sola fase, al segle XIX. La façana principal és encarada a l'est i dóna a l'únic carrer de Salo. Presenta un portal rematat amb arc escarser amb finestres laterals i, al pis superior, un balcó central i dues finestres laterals. Totes les obertures són emmarcades amb maó. La resta de façanes tenen altres obertures de distribució més irregular. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. La casa ha conservat bé la tipologia i els volums originaris.

El poble de Salo va formar-se probablement al segle XVIII, al costat de la parròquia i al llarg de l'altiplà que s'estén als peus de l'antic castell. El nucli inicial es troba en el sector on hi ha les cases de cal Costa i cal Teixidor, situat en un rocam a la part més alta d'aquest altiplà. Cal Costa conserva una inscripció del 1733 i cal Teixidor del 1769. Les cases que trobem en aquest sector són petites, entre mitgeres i d'estructura complexa. Aquest incipient nucli urbà es va anar estenent al llarg del turó, i les cases que trobem més avall són més grans, aïllades, i corresponen ja al segle XIX o principis del XX.
    Pel que fa a cal Noi, la seva tipologia constructiva suggereix que podria haver estat aixecada a la segona meitat del segle XIX. Era propietat del Molí de Salo. Durant uns anys va estar llogada al Clotet (de la casa veïna de cal Clotet), el qual la va rellogar a diferents famílies. Actualment la propietària és una filla del Molí de Salo.