Cal Pastor
Sant Mateu de Bages

Poble de Salo, s/n. Demarcació de Salo
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 8,6 trencall al nord.

Catàleg de masies (núm. 31)
    Jordi Piñero Subirana

Casa rural, de dimensions mitjanes, emplaçada al poble de Salo. Té adossada al sud la casa de cal Noi. Es tracta d'una edificació de planta més o menys rectangular, amb un encaix amb cal Pastor. Consta de planta baixa més un pis i un nivell més semisoterrani. La façana principal, encarada a llevant, té més aviat l'aspecte d'un cobert. És possible que originàriament fos un annex de cal Noi. Té un petit portal i dues finestres, totes emmarcades amb maó, així com un portal més gran d'accés a una dependència de treball. A la façana posterior la casa té una planta més, semisoterrània. Al seu damunt hi ha dos nivells amb finestrals moderns emmarcats amb maó. A la planta baixa conserva una corriola al sostre que s'utilitzava per sacrificar els animals.

Informació oral facilitada per Joan Esquius Puig, de cal Ferrer de la Creu

El poble de Salo va formar-se probablement al segle XVIII, al costat de la parròquia i al llarg de l'altiplà que s'estén als peus de l'antic castell. El nucli inicial es troba en el sector on hi ha les cases de cal Costa i cal Teixidor, situat en un rocam a la part més alta d'aquest altiplà. Cal Costa conserva una inscripció del 1733 i cal Teixidor del 1769. Les cases que trobem en aquest sector són petites, entre mitgeres i d'estructura complexa. Aquest incipient nucli urbà es va anar estenent al llarg del turó, i les cases que trobem més avall són més grans, aïllades, i corresponen ja al segle XIX o principis del XX.
    Per la seva tipologia constructiva cal Pastor sembla aixecada a la segona meitat del segle XIX. Pels volts del tombant de segle XX la va comprar el propietari del Molí de Salo, Josep Esquius Portella, i encara forma part d'aquesta heretat. L'any 1920 va ser remodelada o reconstruïda. El sobrenom de la casa ve del fet que hi vivia un pastor que tenia ramats i també venia carn; per això també era coneguda com cal Carnisser. Era el masover d'aquesta casa i tenia els seus tractes amb l'amo del Molí de Salo. Segons es diu, per anunciar que tenia carn els dissabtes després de missa tocava un cornet. Des de fa uns anys la casa s'ha adaptat per fer-hi allotjament de turisme rural.