Cal Caubet
Capolat

Berguedà
    Des de la carretera de Sant Llorenç cal agafar el trencant de Coforb, en el mateix trencant surt a l’esquerra una pista, normalment tancada amb cadena, que porta a cal Caubet.
    La casa està situada en un ample coll del morral més oriental del lloc de Coforb.
    993

42.09333
    1.80854
    401470
    4660825
    08045 - 173
    XVII-XX
    001201500DG06A0001HA
    Pol Navarro Costa - Societat d’Arqueologia del Berguedà

Es tracta d'un edifici de planta irregular a causa de les ampliacions. Consta de planta baixa i planta pis sota teulada, mostra una distribució de tres cossos paral·lels. Té diferents nivells de coberta, amb coincidència amb les diferents ampliacions, tots ells a dos vessants i amb la mateixa direcció del carener que va de nord-oest a sud-est.

Adossades a la façana sud-est i amb la mateixa amplada de la casa es troben les corts a planta baixa i una eixida en el primer pis. Adossat al mur nord-est de la casa hi ha el femer. Separat de la casa uns 60 metres al nord-est es troba un edifici adossat a un marge, amb pilar de càrrega central, que podria correspondre a la pallissa.

En quant a l'estructura, en podem destacar diferents elements:

El conjunt dels murs, a excepció del cos septentrional que és de totxana, estan fets amb blocs de pedra sorrenca de mida i forma irregulars lligades amb fang. Tenen un gruix de 60 cm en l’edifici original, 50 cm en l’ampliació del XIX, i 40 cm en l’eixida i femer. Gran part dels murs estan arrebossats.

Els sostres de l'interior del conjunt no presenta elements de càrrega, ja que per les dimensions d'amplada de les diferents ampliacions permet carregar els forjats en els murs principals. Així, els cairats s’encasten en els murs est i oest en totes les ampliacions.

La coberta, de teula àrab i reformada en l’actualitat, és de dos vessants amb el carener centrat amb  direcció de nord-oest a sud-est, presenta nivells diferenciats lligats a les diferents ampliacions.

Avui en dia (2021) cal Caubet és una masia orientada al turisme rural.

El 11 de març de 1687, Francesc Calvet, pagès de Coforb, capbreva aquest mas a favor de la família Senespleda, senyora jurisdiccional del terme. Observem com es produeixen diferents arrendaments del mas, com per exemple el 17 de juliol de 1799, Francesc Muntanyà Creu i Rossinyol, pagès hereu de la casa, mas i heretat Rossinyol de Coforb, per terme de 2 anys, i pel preu de 200 lliures, a raó de 100 lliures per any, arrenda a Martí Creu, pagès de Berga, la casa, mas i heretat Calvet, del terme de Coforb.

A tot això, l'anàlisi de l’edifici ens senyala els següents moments constructius:

Segle XVIII: en origen, únicament hi havia una petita caseta de dos nivells que probablement tenia a la planta baixa una sala amb foc, fogons i pica, a la planta pis les habitacions sota teulada. No se sap la posició de la porta d’entrada a aquest edifici a causa de que actualment les parets estan arrebossades i pintades.

Segle XIX: en el decurs del segle XIX es varen realitzar diferents reformes. D'una banda es va ampliar l'espai destinat a habitatge amb l'afegit d'un cos a la banda nord-oest diferenciant així la sala de l’espai de la cuina.

Continuen les habitacions sota teulada en la planta pis. Aquesta construcció va provocar que la porta d’accés a la casa passés a ser l’actual, en el mur sud-oest. D'altra banda, es va construir una eixida a nivell de la planta pis amb corts a la planta baixa, adossada al mur sud-est. Paral·lelament es va fer un femer situat a l'est d'aquest darrer cos afegit. També dins aquest període es va bastir el paller.

Segle XX: en el decurs d’aquest segle es construeix l'annex que s'adossa a la banda nord-oest de la casa i es tapia la porta original del femer. A finals de segle es converteix en habitatge el paller.

CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022).  Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.