Cal Canyelles (cal Teta)
Sant Vicenç de Castellet

Cal Canyelles. Zona Raval Nou. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Camí de la Balconada a Canyelles i Raval Nou.

XV-XIX
    María del Agua Cortés Elía

Aquesta casa es troba a la zona sud del barri de la Balconada, entre aquest i el Raval Nou, al costat de la via del tren. És fruit de successives ampliacions que han afegit diferents cossos a l'estructura original que queda al centre. És una casa d'estructura basilical, amb planta, dos pisos i golfes, teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal que s'obre a ponent. L'interior de la planta baixa està format per tres crugies paral·leles cobertes amb volta de canó i que es troben en la mateixa direcció que el carener de la façana, N-S. Les voltes comuniquen entre elles amb unes portes al centre. A la banda sud donen dues boixes a la crugia de l'extrem est, dues més a la central, mentre que a la del costat oest hi ha l'escala que comunica amb el primer pis. A la central també hi ha part d'una premsa de vi de ferro. A la banda de migdia hi ha quatre tines, una la costat de l'altre. Dues ja han desaparegut perquè s'han aprofitat per fer una eixida i estan tapades pel paviment, però encara es conserven les dues de l'extrem est. Les quatre són quadrades i folrades amb cairons de ceràmica marrons. Els pisos segueixen a l'interior la mateixa estructura de tres crugies.

No tenim documentació d'aquesta casa, excepte que surt al fogatge de 1497, Johan Canyelles (IGLÉSIES, 1991) i al de 1553, Miguel Canyelles (IGLÉSIES, 1979), fet que prova l'existència de la casa ja al segle XV. L'avi de cal Teta (actualment cal Solà), va comprar cal Canyelles i per això també es coneix amb el renom Teta. Aquesta casa seria una de les masies antigues del terme de Sant Vicenç, junt a Sant Joan de Dalt, cal Castaño, Ginferrer, les Vives, o el Soler de les Teules, que dependrien directament del senyor de Castellet i que van seguir la seva evolució amb l'auge del cultiu de la vinya.

CANAL, P., VILA, M. (1986). Sant Vicenç de Castellet des de l'antiguitat als nostres dies. Llibreria Sobreroca, Manresa, 3ª ed. SUADES, J; i altres. (1986). "Sant Vicenç de Castellet" dins Ferrer i Alòs, Llorenç (coordinador). Història del Bages, col·lecció Història de les Comarques de Catalunya. Manresa, Parcir Edicions, 1986. AA.VV. (1977). Les masies. A El Breny, número extraordinari Festa Major de 1977. IGLÉSIAS, J. (1979). El fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Volum I. Barcelona. IGLÉSIAS, J. (1991). Fogatge de 1497, Estudi i transcripció. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Barcelona.