Cal Solà (antiga Cal Teta)
Sant Vicenç de Castellet

Can Solà. Zona Balconada. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Camí de la Balconada a Canyelles i Raval Nou.

María del Agua Cortés Elía

Aquesta casa es troba a la zona sud del barri de la Balconada, entre aquest i el Raval Nou, junt a cal Guillemon i a prop de cal Joan Domino. El nom original era cal Teta, l'avi dels actuals habitants va comprar cal Canyelles i per això a aquesta casa li diuen també cal Teta. És una casa petita, d'estructura clàssica i senzilla que es troba situada en un desnivell del terreny. És de planta, pis i golfes, amb teulada a un vessant amb el carener perpendicular a la façana principal que s'obre a migdia. La planta baixa és de tres crugies, la més antiga coberta amb volta de canó seguit de pedra i en la mateixa direcció que el carener. Hi ha una tina, situada en un cobert enganxat a la casa per la banda nord i darrera de la crugia de la volta on dóna la boixa. És circular, folrada amb cairons vermellosos de ceràmica vidrada.

Té una tina.

L'única informació documental que disposem és una data que havia gravada a un maó: 1831, i que ara no es conserva. Aquesta casa forma part del grup de cases que es troben sobre el Raval Nou i al costat de la Balconada. El seu origen estaria relacionat amb l'auge del cultiu de la vinya a finals del segle XIX.

CANAL, P., VILA, M. (1986). Sant Vicenç de Castellet des de l'antiguitat als nostres dies. Llibreria Sobreroca, Manresa, 3ª ed. SUADES, J; i altres. (1986). "Sant Vicenç de Castellet" dins Ferrer i Alòs, Llorenç (coordinador). Història del Bages, col·lecció Història de les Comarques de Catalunya. Manresa, Parcir Edicions, 1986. AA.VV. (1977). Les masies. A El Breny, número extraordinari Festa Major de 1977.