Cal Cairó
Navàs

Bages
    Sector nord-oest del terme municipal. Antiga quadra autònoma de Valldeperes, pertanyent a l'antic terme del castell de Castelladral.
    Emplaçament
    Ctra. C-55, al km. 57,9 pista asfaltada en direcció a Valldeperes. Passat Valldeperes continuar per la pista 1.400 m i camí a l'esquerra 1 km. Passada la Caseta d'en Sunyer, al cap de 75 m el camí gira al sud. Seguir 150 m i pujar pel coster a dreta 75 m
    550

41.92414
    1.72498
    394280
    4642140
    08141 - 226
    Casa en ruïnes
    BPU
    Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en Sòl no urbanitzable de Navàs, aprovat el 2012, amb el núm. 4 de "Masies en ruïnes".
    08140A015000270000IQ
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de petites dimensions, emplaçada en un petit replà d’un coster i actualment en estat de ruïna. És una construcció força precària o bé de característiques arcaiques, ja que s’assenta en bona part sobre la roca, que penetra en diferents punts a l’interior de la casa. Consta d’un cos residencial de planta més o menys quadrada. Tenia planta baixa i un pis, tot i que en l’estat actual la part superior gairebé no es conserva. L’única porta d’accés és al mur de migdia. És molt senzill i amb llinda de fusta. L’interior es distribueix en dos espais mitjançant un mur de traçat irregular. A la façana nord la casa conserva un forn de pa. Al voltant s’hi pot veure les restes d’una bassa que devia recollir les aigües pluvials així com una pedra en forma de pica.

A la llinda de fusta de l’entrada s’hi llegeix: “Torrabadella 17[?]. La inscripció es veia sencera però es cremà en un incendi fa uns anys.

No coneixem notícies documentals d’aquesta casa. Tal com indica la inscripció de la llinda, podria ser obra del segle XVIII, impulsada per un tal Torrabadella. Sabem també que havia estat una masoveria de cal Mas, una masia propera al nucli de Valldeperes.

AIM3; URBAMED (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en sòl no urbanitzable de Navàs, Ajuntament de Navàs, fitxa núm. 4 (fitxes de masies en ruïnes).