Cal Burgès
Lluçà

Sector sud del terme municipal
    A 250 metres de la carretera BV-4341, punt quilomètric 14'800

Dolent
    Únicament es conserven part de les façanes nord i oest de l'edifici, tot i que parcialment enrunades i cobertes de vegetació.
    Ref. Cad: 08108A018000160000BB
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Burgès està situada al sud del petit nucli de cases de Lluçà, en un punt lleugerament elevat sobre una plataforma rocosa que forma, uns metres per sota, la balma del Garet. Es tracta d'una masia en runes, de la que únicament es conserven diversos murs coberts de vegetació, alguns de maçoneria de pedra i els altres de tàpia. Els murs conservats, completament coberts d'heura, mostren encara alguna obertura, emmarcades amb pedra treballada i llinda de fusta i tenen una alçada màxima d'uns 3 metres tant a la façana nord com a l'oest, les dues que s'han conservat.

A la Casanova de Lluçà es conserva una llinda de pedra bisellada que prové de cal Burgès. La llinda té la data inscrita de 1756 i una decoració d'arc de cortina a l'interior de la qual hi ha un petit rostre esculpit, actualment molt erosionat. També es conserva una fotografia de la masia quan encara era habitada.

Cal Burgès es troba documentada en el cadastre de les cases de Lluçà de l'any 1716. Tot i així es conserven documents anteriors, dels segles XVI i XVII que ja fan referència a la masia. La masia va quedar deshabitada entre els anys 1939 i 1940 i durant els anys 1868, 1869 i 1870 era coneguda com l'Hostal.

Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.

Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.