Cabana de la Serra del Curt
Oristà

Sector central del terme d'Oristà
    A la Serra del Curt, a uns 200 metres a l'est de la granja del Robert. Al costat d'un camp.

Bo
    Hi ha esllavissada de les pedres exteriors de la part dreta de la cabana que no afecta la part interior.
    La pedra que conforma la llinda de l'obertura principal comença a presentar petites esquerdes.
    Rosa Cabré, Núria Simón, Jordi Bolea.

Cabana aèria aïllada, de planta circular, orientada a l'oest i construïda amb la tècnica de pedra seca. Per la part exterior s'han utilitzat pedres de grandària mitjana i principalment petites, col·locades de forma força caòtica. A la part interior, la base del mur, fins a uns 60 centímetres, està construïda amb pedres petites. A partir d'aquesta alçada el mur té més pedres mitjanes. La part del mur que forma l'obertura de la cabana està construïda amb pedres força grans. La porta té una llinda plana. Té un ràfec al voltant de la cabana. Hi ha tres armaris interiors de diferents dimensions: una gran, al fons de la cabana (60x 50 x 45 cm.) i dos més petites a les parts dreta i esquerra de la cabana (12 x21x 33 cm. i 15x30x40 cm. respectivament). La coberta és de falsa cúpula i està recoberta amb terra i vegetació.

Orientació O.

Dimensions aproximades:

Diàmetre exterior: 330 cm.
    Diàmetre interior: 270 cm.
    Alçada aproximada: 230 cm.
    Gruix de mur: 60 cm
    Obertura principal: 137 cm. d'alçada per 50 cm. d'ample
    Diàmetre interior: 2.4 m.
    90cm. d'alçada de mur per la part frontal i 150 cm. de mur en la part posterior.

A Oristà destaca el passat vitivinícola que queda palès en les tines que es conserven a motes masies i cases, i en les barraques que servien per guardar les eines o aixoplugar als jornalers. Trobem una tipologia més grossa que s’anomenen cabanes, i que s’havien utilitzat pels pastors i jornalers que vivien a la zona quan es llogaven per fer feines.