Ca l'Interès
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Emplaçament
    Ctra BV-3003, al km. 5,5 (església St. Miquel) camí direcció sud 1 km i després trencall W uns 400 m
    447

41.79416
    1.74561
    395779
    4627683
    08229 - 127
    Catàleg de masies (núm. 224)
    000614000CG92F0001AS
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada en una estribació oriental de l'altiplà de Sant Mateu, prop del terreny conegut com Pla de la Mossa i de la rasa de ca l'Interès. Es tracta d'una edificació que sembla construïda en una sola fase, tot i que d'estructura lleugerament irregular. El cos residencial és de planta rectangular, amb petits coberts als laterals. Disposa de planta baixa més dos pisos. La façana principal, encarada a migdia, es troba en un desnivell. Des d'un pati enrajolat s'accedeix a un portal del primer pis, mentre que un altre portal inferior dóna accés a una planta baixa semisoterrània. Els portals són emmarcats amb llindes i brancals de pedra, igual que les diverses finestres que es troben repartides per la resta de façanes. Els murs són actualment a pedra vista. Al costat sud, s'aixeca un cobert de pedra de dues plantes. La casa, rehabilitada, ha conservat molt integrament la tipologia i els volums originaris.

Inscripció en una llinda de la façana principal: 1856
    Informació oral facilitada per Neus Vilardaga.

Segons documents de la masia de les Planes, l'any 1801 el propietari d'aquesta masia concedeix una peça de terra a Francesc Simón perquè hi construeixi una casa. No sabem si la construcció es va fer immediatament, ja que en la inscripció d'una llinda la data que hi consta és el 1856.Tot sembla indicar que es va aixecar en una sola etapa. La família propietària eren els Simón. L'any 1909 Jaume Simon Llobet va vendre a Josep Planas Salats, aleshores propietari del mas de les Planes, la casa de ca l'Interès. Ca l'Interès es va mantenir com a propietat dels Planas fins que el 1980, quan Josep Simón, de Barcelona, que afirmava ser descendent dels primers Simon que van habitar la casa, va adquirir-la novament.