Comallonga
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Carretera BV-3003, al km. 10,5 camí direcció sud uns 2 km aproximadament.

XVII-XIX
    Catàleg de masies (núm. 209)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de grans dimensions, documentada des del segle XVII, que està emplaçada al lloc anomenat Plans de Comallonga, al sector conegut a Sant Mateu com l'Altre Pla. El conjunt està format per diversos cossos residencials, fruit d'ampliacions successives de la masia. La part principal s'allarga al costat nord i té adossat un altre cos al sud-est, configurant una forma de L que queda tancada amb un pati interior. Tota l'edificació queda lleugerament elevada damunt d'un petit promontori. El nucli originari es troba a la part central, que forma un cos lleugerament més baix. Aquí hi trobem la façana principal, encarada a migdia, amb un portal adovellat. Aquest cos es va eixamplar al segle XVIII cap a llevant i posteriorment cap a ponent. Aquest cos de ponent és lleugerament més alt, amb planta baixa més dos pisos i distribuït en base a dos eixos d'obertures, a la primera planta hi ha balcons i, a la planta superior, una galeria amb dues arcades. Els murs de l'edificació són de pedra, amb un aparell de bona qualitat i amb finestres emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Ja fora del recinte tancat, al costat sud-est s'aixeca una interessant pallissa formada per dos cossos adossats davant d'una àmplia era.

Inscripció en llinda: 1656
    Inscripció en llinda: 1787
    Inscripció a la llinda d'una finestra de la façana est: "PERA COMALLONGA FADRI ANY 1773". A la part inferior apareix un senyal curiós, que podria interpretar-se com una marca del picapedrer.
    Inscripció en llinda: 1812
    Inscripció en llinda: 1881
    Inscripció a la dovella central del portal: COMALLONGA EM FEU 1656. CARLES LLUSSÀ EM REFER 1976.
    Informació oral facilitada per Carles Llussà

El cognom Comallonga és a bastament documentat a Sant Mateu de Bages des del segle XI. Aquesta família tenia vincles amb la capella de Sant Andreu de Comallonga, situada dins l'antic terme del castell de Sant mateu però que avui pertany al municipi de Fonollosa. Era una capella rural, vinculada a la parròquia de Sant Mateu, que està documentada per primera vegada el 1221. El mas Comallonga és probable que tingui el seu origen en època medieval, malgrat que les primeres referències que en coneixem són del segle XVII i estan vinculades a la família amb el mateix nom que el mas. De l'any 1607 es coneix una causa pia per donzelles maridar instituïda a la parròquia de Gualba per Melcior Comallonga, el qual pertanyia a la família propietària del mas Comallonga, que era qui pagava les pensions (NOGUERA, 1904: 27). La resta de notícies provenen de les diverses inscripcions de llindes de la casa, i la més antiga és de l'any 1656. En aquesta època es devia aixecar part del nucli més antic del mas. Al segle XVIII, com la majoria de masos, va tenir una ampliació important. En donen testimoni dues inscripcions, una del 1787 i una altra del 1773. Aquesta última especifica que és un fadrí de la casa, Pere Comallonga, qui va contribuir a les obres. Finalment, trobem dues inscripcions més, que corresponen al 1812 i 1881 respectivament. Per tant, al segle XIX la casa fou novament ampliada per adquirir l'aspecte actual. Els Comallonga van continuar vinculats a aquest mas fins al segle XX, quan van marxar a Sabadell. A la dècada de 1970 el doctor Carles Llussà, metge de Manresa, va adquirir el mas Comallonga. Tal com informa la darrera de les inscripcions, el 1976 va fer-hi obres de rehabilitació.

NOGUERA, Valentí (1904). Monografia del poble de Sant Mateu de Bages, Manresa, p. 27.