Les Òlibes
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu
    Ctra. BV-3003, al km. 10,5 camí sud 1 km aprox. Passat el trencall del l Sitjar, camí N-W uns 500 m

En estat de ruïna
    Catàleg de masies (núm. 188)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, que es troba emplaçada en el sector conegut a Sant Mateu com l'Altre Pla. La casa antiga, al costat d'una caseta més petita, també de pedra però de construcció moderna, es troba actualment en estat de semi-ruïna. Se'n conserva dempeus la meitat oest, mentre que l'altra meitat aproximadament està esfondrada. El cos residencial era una construcció de planta rectangular, amb planta baixa, un pis i golfes. La façana principal estava encarada a migdia, però el seu estat d'enderroc no permet veure com era. Els murs són a pedra vista, amb un aparell de força qualitat fet amb carreus de tamany petit. Les finestres que es conserven són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. L'habitatge tenia un cos més baix adossat a ponent, el qual es conserva gairebé fins a dalt i té una arcada a la part superior. També tenia coberts adossats a la part del darrere. Malgrat el seu estat de ruïna, les parts conservades de la casa mantenen bé la tipologia tradicional, sense afegits moderns. Uns 10 metres al nord hi ha un altre habitatge en ruïnes, força petit, que és cal Tinet.

Segons el Catàleg de masies, es tracta d'una construcció de l'any 1805. Per les seves característiques tipològiques es pot deduir, igualment, que la casa fou aixecada al final del segle XVIII o principis del XIX. Segons el mapa de l'Institut Cartogràfic, en aquest lloc hi consta també la casa de Cal Tinet. Era una masoveria del mas proper de cal Roig fins que, recentment, fou venuda als actuals propietaris.