Ca l'Espelta
Sant Mateu de Bages

Carretera de Cardona, 13. Colònia Valls de Torroella. Demarcació de Valls de Torroella
    Carretera de Manresa a Solsona (C-55) sortida passat el km. 50 en direcció Valls de Torroella

Jordi Piñero Subirana

Casa particular emplaçada a Valls de Torroella i que forma part del nucli inicial de cases anteriors a la colònia. És una edificació parcialment entre mitgeres (només pel costat nord) i alineada a l'antiga carretera de Cardona, que discorre pel nucli de la colònia. La casa és de planta rectangular (amb planta baixa més dos pisos i un petit terrat a la part superior) i té un cos més baix annexat a migdia, el qual dóna a un passatge estret i amb desnivell. A través dels anys ca l'Espelta ha estat força modificada, de manera que la fesomia actual té poc a veure amb la construcció tradicional que devia ser en un principi. Pràcticament només la façana davantera manté l'estructura originària, amb un balcó a l'esquerra i una finestra a la dreta de cadascun dels dos pisos. Els murs són pintats de blanc. La casa tenia tines, que han quedat cobertes.

Informació oral facilitada per Ramona Guitart

Aquesta edificació forma part del nucli inicial de cases anteriors a la creació de la colònia industrial de Valls de Torroella. Per aquest lloc hi passava la carretera de Manresa a Cardona, i a finals del segle XIX hi havia unes tres cases: ca l'Espelta, ca la Pastora i la Carnisseria. La família propietària de ca l'Espelta eren els Font. A mitjans de segle XX la pubilla, Victòria Font Ballarà, es va casar amb un membre de la família Vilomara. Els seus descendents continuen habitant-hi. En aquesta època s'hi van fer nombroses obres, sobretot al cos lateral que dóna al passatge. La casa té diversos pisos i la planta baixa ha estat ocupada per locals comercials. Durant molts anys hi va tenir el seu taller un sastre.