Ca la Pastora
Sant Mateu de Bages

Carretera de Cardona, 12. Colònia Valls de Torroella. Demarcació de Valls de Torroella
    Carretera de Manresa a Solsona (C-55) sortida passat el km. 50 en direcció Valls de Torroella

Necessitaria una restauració
    Jordi Piñero Subirana

Habitatge de pisos emplaçat a Valls de Torroella i que forma part del nucli inicial de cases anteriors a la colònia. És una edificació entre mitgeres i alineada a l'antiga carretera de Cardona, que discorre pel nucli de la colònia. La casa és de planta rectangular i consta de planta baixa més dos pisos. A diferència de les altres cases veïnes, ca la Pastora, que segueix el model d'una casa popular del segle XIX, ha conservat integrament la seva tipologia constructiva originària. La façana principal té una distribució perfectament regular i simètrica en base a tres eixos d'obertures. A la planta baixa té tres portals emmarcats amb pedra picada. El central dóna accés als pisos i els laterals corresponien a locals comercials. Els dos pisos superiors consten de tres balcons a cada planta, i els del primer pis queden remarcats per una barana de fosa motllurada. El mur de la façana és arrebossat i pintat.

Aquesta edificació forma part del nucli inicial de cases anteriors a la creació de la colònia industrial de Valls de Torroella. Per aquest lloc hi passava la carretera de Manresa a Cardona, i a finals del segle XIX hi havia unes tres cases: ca l'Espelta, ca la Pastora i la Carnisseria. Per la seva tipologia constructiva, ca la Pastora es pot datar a mitjans o finals de segle XIX. Tal com indica la seva denominació, originàriament hi vivia una família que tenia ramats i també una carnisseria. Cal dir que la casa veïna era precisament la Carnisseria, de manera que durant un temps a la colònia Valls hi havia dues carnisseries, una al costat de l'altra.