Casino i cafè de Valls de Torroella
Sant Mateu de Bages

Carretera de Cardona, s/n. Colònia de Valls de Torroella. Demarcació de Valls de Torroella
    Carretera de Manresa a Solsona (C-55) sortida passat el km. 50 en direcció Valls de Torroella

Jordi Piñero Subirana

Conjunt que integra els edificis del Cafè de la colònia de Valls de Torroella així com el local annex a la part posterior on hi ha el Casino; és a dir, una sala on tradicionalment s'hi ha fet les funcions de teatre i altres activitats, com ara els balls o el cinema. L'edifici del cafè, construït el 1921, es pot inscriure dins d'un modernisme de caire popular, i és clarament l'edifici més rellevant d'aquesta part de la colònia. És un construcció de planta quadrada (amb planta baixa més un altell) adossat entre mitgeres a les cases del carrer només per un costat. La façana principal, encarada vers la carretera, destaca per un frontó de perfil sinuós que corona l'edifici. Es tracta d'una façana de composició simètrica en base a tres eixos d'obertures en dos nivells. L'eix central és més ample i amb el finestral superior de forma corba. Aquests dos nivells de finestres (el superior corresponent a l'altell) es mantenen a la façana lateral nord, mentre que les altres dues tenen construccions adossades. L'edifici del teatre, adossat amb una orientació obliqua a la part del darrere, no té cap element d'interès arquitectònic.
    L'interior del cafè conserva un interessant conjunt mobiliari en fusta, obra de la dècada de 1950 i fet a gust de l'amo de la colònia. L'àmplia sala s'estructura entorn d'un altell de fusta que ocupa tot l'espai perifèric, deixant al centre una gran obertura fins el sostre. El sostre és format per un artesonat amb grans quadrícules, del quan penja al centre un llum d'aranya.

El Cafè i Casino de la colònia Valls de Torroella es construí l'any 1921. Era propietat de l'empresa, Manufacturas Valls, però de gestió integrada inicialment dins la Cooperativa Valls, que tenia associats bona part dels obrers. El primer responsable del cafè va ser Cassimir Lladó, i la seva família també s'ocupava de la cooperativa i de la barberia. Quan aquest va morir se'n va fer càrrec Ramon Closa, fins que ho va deixar el 1975, i llavors en van assumir la gestió Antoni Claret i Baltasar Flotats. En aquest moment l'empresa va sufragar les despeses de millora del local. Al cap de tres anys i mig la gestió va quedar només en mans d'Antoni Claret i la seva família. Tradicionalment el cafè només s'obria a partir de dissabte a la tarda i durant tot el diumenge, a més de les vigílies de festes. Aquest costum es va mantenir fins l'any 2004. En canvi, el cafè de la fonda obria cada dia. Un dels atractius del cafè és que s'hi jugava, i amb sumes importants de diners. Sovint les partides de cartes s'allargaven a porta tancada fins a altes hores de la nit, i en més d'una ocasió la Guàrdia Civil havia passat a requisar els diners. En la darrera època, l'empresa es feia càrrec de les despeses de manteniment i Antoni Claret es quedava tot el que facturava per les consumicions del cafè.
    El local annex del casino i teatre és de propietat privada. L'activitat teatral té una llarga tradició a la colònia. En aquest local, a més dels Pastorets s'hi han fet també sessions de cinema i els balls de les festes. La sala es va remodelar interiorment l'any 1981, quan es van tornar a fer els Pastorets després d'una interrupció de força anys. Actualment, gràcies a l'empenta del grup de teatre, la sala torna a tenir una activitat notable.

Anònim (2003). "Històries del Riu. L'Esbarjo quotidià", Regió7, col·leccionable 150 anys de colònies industrials, fascicle 20 (novembre 2003).
    Autors Diversos (2008). Vint-i-cinc anys de teatre a Valls de Torroella (1981 - 2006). Zenobita Edicions, Manresa.
    FÀBREGA, Albert; FONS, Ramon; LLOBET, Ester (2014). Fàbriques de riu. Compendi d'història del tèxtil al mig Cardener; Ajuntament de Callús, Ajuntament de Navàs, Ajuntament de Sant Mateu de Bages; Ajuntament de Súria.