Ca l'Endalt
Folgueroles

  Osona
  Carrer Major, 29
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli antic, al costat de la placeta de cal Turu
  546 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93863
  2.31745
  443418
  4643188
  Número de fitxa
  08083 - 278
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  El revestiment està degradat.
  Protecció
  Legal
  BPU
  BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 3533424DG4433S
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Edifici entremitgeres format per dos cossos adossats, amb un espai de pati posterior orientat a migdia. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un gran ràfec de maons sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. A la planta baixa hi ha dos portals d’accés que comparteixen el brancal central. El de llevant té la llinda gravada amb una data adscrita dins del segle XIX, tot i que en l’actualitat està tant malmesa que no es pot llegir. Al primer pis hi ha dos finestrals amb sortida a un balcó corregut, amb la llosana de pedra motllurada i la barana de ferro treballat i decorada amb rosetes. Una cornisa motllurada marca la divisòria entre la planta baixa i el primer pis. Les finestres de la segona planta són de menors dimensions, amb els ampits de pedra i tancades amb porticons de fusta amb espiells. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides disposada de forma regular, amb un revestiment arrebossat que cobreix tot el parament.

  Altres noms relacionats amb l’edifici: l’Estanc.

  El sobrenom amb el que es coneix l’edifici prové del nom de pila Eudald. Uns antics estandants hi van muntar una petita fonda i un estanc on venien una mica de tot. Posteriorment, a la construcció s’hi instal·là també una botiga de queviures que va estar oberta fins a principis del segle XXI.

  ARUMÍ I BERGA, Pilar (Coord.) (2006). Folgueroles casa x casa. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 88.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació PAP.07.