Cal Xòfer
Folgueroles

    Osona
    Carrer Major, 37
    Emplaçament
    Al bell mig del nucli antic, entre la plaça de l’1 d’Octubre i la placeta de cal Turu
    548 m.s.n.m

    Coordenades:

    41.93862
    2.3178
    443447
    4643186
    Número de fitxa
    08083 - 277
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Regular
    El revestiment està degradat
    Protecció
    Legal
    BPU
    BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 3533404DG4433S
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici entremitgeres format per diversos cossos adossats, amb un espai de pati posterior orientat a migdia. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de maons sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Cal exceptuar la finestra de la planta baixa, d’obertura posterior. Destaca el portal d’accés, amb la llinda gravada amb l’any 1763 i un petit baix relleu rectangular central decorat amb una creu llatina. També presenta un marxapeu bastit amb un paviment de mosaic hidràulic. Al primer pis s’obre una finestra simple amb l’ampit de pedra motllurat. L’obertura de la segona planta es correspon amb una finestra balconera delimitada amb una barana de ferro. A mitja alçada, i disposades a banda i banda dels brancals, hi ha dues clavellineres motllurades de pedra aptes per col·locar-hi torratxes. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides disposada de forma regular, amb dos revestiments arrebossats diferenciats a la planta baixa i als pisos superiors.

    És probable que el baix relleu del portal d’accés sigui conseqüència de la mutilació que patiren la major part de les llindes del poble que tenien elements de connotació religiosa, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola (1936-1939). Un cop finalitzat el conflicte, molts d’aquests símbols foren gravats de nou. El sobrenom fa referència a l’ofici d’un dels antics estandants de la casa, que era conductor pels voltants dels anys 60 del segle XX. La seva família també tenia un bar en el mateix edifici.

    ARUMÍ I BERGA, Pilar (Coord.) (2006). Folgueroles casa x casa. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 84.

    ARUMÍ, Pilar; AUTET, Lluís; BOVER, M. Àngels; HOMS, Maria; HOMS, Rosa; MOLIST, Bernat; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; SELLABONA, Cesca (2021). Folgueroles, batecs d’un poble. Història gràfica del darrer segle. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 83.

    MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 178.

    NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació PAP.07.