Ca l'Armengol
Campins

    Vallès Oriental
    Camí antic de Sant Fe, 3

    Coordenades:

    41.72786
    2.46815
    455766
    4619698
    Número de fitxa
    08039 - 8
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL. Catàleg de Béns a Protegir. POUM de Campins (DOGC 25/09/2015).
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 28492
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    5798501DG5159N0001EH
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn

    Masia de planta irregular que està constituïda per diversos cossos que responen a les ampliacions successives practicades al llarg dels segles. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dues vessants desiguals amb el carener perpendicular a la façana. Antigament la casa s'estructurava en dues crugies, que en una reforma posterior van ser ampliades pels laterals i en alçada. El portal d'accés és d'arc de mig punt ceràmic amb els brancals de pedra carejada, i es troba descentrat en el frontis. Sobre d'aquest hi ha una finestra d'arc pla de pedra carejada amb ampit motllurat, que es repeteix en un extrem de la façana. Entre els dos hi ha un rellotge de sol rectangular pintat sobre una capa de morter de calç, així com un finestral d'estil renaixentista que ha estat afegit recentment. Sembla que el finestral prové de la part posterior de la mateixa casa, popularment coneguda com a Cal Tio. Té la mateixa alçada i coberta que el volum principal. En aquesta mateixa façana s'hi ha adossat recentment un cos modern que s'utilitza com a garatge. El parament dels murs és de pedra irregular lligada amb argamassa, revestida amb morter de calç. Davant la masia hi ha una era encaironada, al costat de la qual hi ha una petita bassa amb safareig.

    El nom Armengol apareix documentat a la zona des de l'any 1388, de la mà de Mateu Ermengol. Fins a l'any 1690 no es parla de la "casa Amungol", a partir del qual figura en diversos documents parroquials. A finals del segle XVIII Mariano Armengol va vendre el mas, tot i que poc després la va recuperar la mateixa família, que n'ha mantingut la propietat fins als nostres dies.

    Catàleg de Béns a Protegir del Pla Especial d'Ordenació Urbanística (POUM) de Campins. Aprovat definitivament el 23 d'abril de 2015 (DOGC 25/09/2015).
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Campins (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    LÓPEZ, J. (2000). Campins: indrets, masos i records. Campins: Servei de Guies del Montseny.