Ca l'Abel
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Solella del Diudó. A l'est del nucli urbà.
  Emplaçament
  La primera casa a l'esquerra just agafar el camí de l'ermita de Sentfores
  403

  Coordenades:

  41.56074
  1.49684
  374658
  4602098
  Número de fitxa
  08226 - 151
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08226A00300114000AP
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Ca l'Abel és una masia d'origen medieval consolidada en època moderna i contemporània. Es troba situada a l'est del nucli de Sant Martí de Tous. És un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. La masia té un patí interior enllosat tancat per una baluard de pedra amb dues portes d'accés, una de ferro forjat i una segona d'arc de mig punt de maons. Consta de planta baixa i primer pis. El frontis té la porta d'accés de maons i deus finestres a la planta baixa i tres al pis, totes tenen un marc de pedra vista. A la façana nord, al primer pis s'hi obra una finestra emmarcada per maons que dona accés a un balcó amb volada amb barana de ferro forjat. A la façana de llevant, s'hi obren cinc finestres de planta quadrada amb marc de pedra vista. En el cas de la façana de ponent, la planta baixa té dues finestres i el pis tres, dues de petites dimensions i una amb sortida a un petit balcó amb volada i barana de ferro forjat, amb marc de pedra vista. Adossat aquesta façana, hi ha un annex de pedra vista amb una porta de grans dimensions amb la coberta a una pendent. Tots els murs estan arrebossats amb ciment gris amb un sòcol de pedra vista d'aproximadament 60 cm i amb les cantonades reforçades també de pedra vista.

  Anteriorment era coneguda com Cal Riba de la Masia i anteriorment com a Cal Bosanyes.

  El cognom de Riba apareix documentat en els fogatges de 1497

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.
  IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1497. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.