Prop de Biosca
Sant Martí de Tous

Crta BV-2212, el camí a l'esquerra al km 1,5 en una zona boscosa

Neolític
    AIA. Catàleg bens a protegir POUM 2012
    Núria Cabañas

Jaciment descobert per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, el 6 de febrer del 1983. Possible fons de cabana situat en el costat esquerre de la carretera de Clariana (BV-2212). Amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica l'any 1984, s'aprecià un testimoni de terra alçat i destacat en el terreny per l'erosió. En ell s'hi noten unes llosetes posades planes, en posició horitzontal on hi surten varis elements arqueològics. Els materials apareixen concentrats en aquest lloc, però també dispersos en un radi aproximat d'uns 10 m. Cal destacar fragments de ceràmica llisa trossejats que denoten formes carenades, esfèriques, casquets, ovoides, etc. Les superfícies són cobertes, en alguns fragments, amb un lleuger arrebossat o un lleuger espatulat. El desgreixant està constituït fonamentalment per partícules de guix de la zona.També s'ha recollit una destral de pedra polida. Però el què destaca és una indústria lítica amb elements característics de la "Cultura dels Sepulcres de Fossa": una fulla trencada de mida mitjana amb retocs simples i marginals, de secció triangular, una punta de sílex microlítica de forma i secció trapezoïdal; un nucli de sílex, i varis esquerdills i ascles, amb algunes peces realitzades sobre ascles. Pels seus materials, es podria situar en el Neolític Mig-Recent (3.500-2.500 aC).
    Els arqueòlegs responsables de la revisió de la Carta l'any 1991 varen observar que les estructures s'estan degradant ràpidament degut a una canalització de les aigües de pluja de la carretera.

El material es troba dipositat al Museu Comarcal de l'Anoia / Núms. de referència: M-180 i M-205.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona.