Ca la Tecla
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Obaga del Pedró-Comadís. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  a un grup de cases
  656

  Coordenades:

  41.54957
  1.4524
  370930
  4600924
  Número de fitxa
  08226 - 337
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1894
  Estat de conservació
  Dolent
  Enderrocada
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  001200100CG70A0001OJ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Ca la Tecla és una casa edificada l'any 1894, segons la data gravada a la dovella central de la porta d'accés. És un edifici de planta quadrada amb la coberta enderrocada tancada per un baluard de pedra. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis, orientat a llevant, s'hi obra el portal d'accés d'arc carpanell adovellat amb una finestra a la banda esquerra del portal. Al primer pis s'hi obren dues finestres amb llinda de fusta i al nivell de les golfes dues finestres de petites dimensions. Adossat a la façana nord hi ha un cos annexa amb una finestra amb llinda de fusta a la part superior, espai que correspondria a l'estable dels animals. A la banda sud, hi ha les restes d'un cos annex totalment enderrocat. A la façana de migdia s'hi obren dues finestres amb llinda de fusta, a l'alçada del primer pis i golfes. Entre mig d'aquestes es conserva un rellotge de sol.El parament dels murs és de pedra i argamassa.

  Cal Comadís era la casa de l'amo i fou la primera en edificar-se de les quatre cases que formen el nucli de Comadís, situades a poca distància entre si. Sembla ser que els fills es van fer una casa per cadascú a finals del segle XIX: Ca l'Isidre, Ca la Tecla i Cal Salvador, prop de la casa gran i de les terres que treballaven.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.