Ca la Mònica
Sant Bartomeu del Grau

  Osona
  Ca la Mònica - 08519 Sant Bartomeu del Grau
  Emplaçament
  nucli urbà, darrera l'església parroquial

  Coordenades:

  41.986
  2.16936
  431193
  4648555
  Número de fitxa
  08199-71
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVII-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Rehabilitat parcialment (la coberta és nova).
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 006A00020
  Autoria de la fitxa
  Josep Pujades i Cavalleria

  Edifici de planta baixa + 1 planta sota teulada. Coberta a dues vessants (nord-sud). Cantoneres diferenciades a l'edifici original. La façana principal és a l'est. Porta amb brancals i llinda de pedra motllurats (es nota la marca del salpàs). Hi ha una finestra amb elements de pedra (motllura bisellada); a la primera planta de la façana nord hi ha una finestra amb elements de pedra (arestes escairades). Cos afegit al sud i oest, de principis del segle XX (l'estructura és de maó massís); presenta algunes reparacions. Al tram est de la façana nord hi ha un cobert adossat de nova construcció (planta baixa).

  Els actuals habitants de Ca la Mònica han informat que a la llinda de la porta principal, ara molt erosionada, hi havia la inscripció "1617"; aquesta data s'hauria de poder corroborar amb documentació escrita o gràfica; sembla ser, per la mateixa informació oral, que la inscripció de la llinda no es reduiria a la data.

  "Aquesta casa fou construïda durant la primera meitat del segle XVIII, i havia estat propietat del Pujol, de la mateixa manera que cal Simon i el solar on es construí l'església parroquial de Sant Bartomeu l'any 1780." (BENITO; ARMENTERAS, 2002).

  BENITO, Emili; ARMENTERAS, Roser (2002). Ca la Mònica. http://www.sbg.llucanes.net, temes, cases de pagès.