La Caseta
Sant Bartomeu del Grau

  Osona
  La Caseta - 08519 Sant Bartomeu del Grau
  Emplaçament
  camí del Vilar, a 500 metres del nucli urbà.

  Coordenades:

  41.9848
  2.18148
  432196
  4648413
  Número de fitxa
  08199-70
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVII-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Edifici rehabilitat a darreries del segle XX.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 001A00005
  Autoria de la fitxa
  Josep Pujades i Cavalleria

  Edifici de planta baixa + 1 planta + 1 planta sota teulada. Coberta a dues vessants (est-oest). Murs de pedres irregulars; aparentment, lligades amb morter de calç (pot ser a causa del rejuntat de la restauració). Cantoneres diferenciades. Actualment, la façana principal és a migdia i l'eixida és a la part posterior de la casa (nord-est). Es tracta d'un mas que va néixer vinculat al Vilar; durant els segles ha patit diverses ampliacions, com denota la tipologia de les finestres (elements de pedra i motllures bisellades). L'edifici, tal i com es veu a l'actualitat, devia construir-se entre els segles XVII i XVIII, bé que possiblement encara conservi algun cos o alguna estructura d'època anterior, sense determinar. La porta d'entrada actual no és l'original; podria ser que a l'interior encara se'n conservés la traça d'alguna de més antiga. Al segle XIX, principis del XX, es devia acabar de configurar la casa tal com la veiem actualment; les finestres construïdes amb brancals de maó massís, l'arc de la porta d'accés des de l'eixida i la llinda de fusta confirmarien aquesta hipòtesi. A la planta baixa de les façanes sud i est es conserven algunes finestres petites amb els elements monolítics. La balconada de fusta de la façana principal possiblement sigui del segle XX. A la part posterior de la casa hi ha un cos amb planta baixa + 1 planta sota coberta amb una estructura similar a la resta de l'edifici; més al nord,, hi ha un cobert de planta baixa (coberta a una vessant, sud-nord) i un cos exempt, suposadament un antic corral, també de planta baixa. A l'oest de l'edifici, exempt, hi ha un pou, amb la boca construïda en pedra; també es conserva una pica monolítica.

  També se l'anomena "la caseta del Vilar", a causa de la seva proximitat al Vilar. Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998.El mapa reproduït a la fitxa forma una quadrícula de 5 x 3,280 km; l'escala aproximada és d'1:50.000

  "El nom popular d'aquest mas és la Caseta del Vilar, perquè antigament formava part d'aquesta finca, com es constata en una consueta parroquial de Sant Bartomeu del Grau de 1599; la qual diu que el mas Vilar pagava les rendes a la parròquia de Sant Bartomeu només per mig mas, perquè se'n separà la part que corresponia a la Caseta, comprada per l'hereu del Senyer de Vespella ja molts anys abans de 1599" (BENITO; ARMENTERAS, 2001).

  BENITO, Emili; ARMENTERAS, Roser (2001). La Caseta. http://www.sbg.llucanes.net, temes, cases de pagès.