Ca la Calamanda
Vallbona d'Anoia

Carrer Nou,32. Nucli urbà

Núria Cabañas

Ca la Calamanda es una casa entre mitgeres situada a la banda nord del carrer Nou, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. L'edifici, de planta rectangular, ocupa una superfície de 270m2. Consta de planta baixa, primer i segon pis i golfes. La façana està revestida amb morter de calç imitant carreus ben escairats i pintada de tonalitat clara. A la planta baixa s'hi obra una finestra i la porta d'arc carpanell amb la inscripció de 1885 i les inicials SM, de Sebastià Marsal. A l'alçada del primer pis hi ha una petita finestra i un balcó amb volada amb les cantonades arrodonides i amb barana de ferro forjat. La façana està coronada amb una línia d'imposta i amb una barana de pilastres de formigó.
    A l'interior, a la planta baixa hi ha un espai amb coberta de volta de canó de maons, possible celler inacabat atès que no s'han identificat mai els cups i una escala que mena fins el primer pis on hi ha la cuina i menjador. El segon pis s'hi troben les habitacions i a la zona de les golfes una gran sala amb la sortida a la terrassa.

Ca la Calamanda fou construïda l'any 1885 per Sebastià Marsal Coca, propietari de Ca la Fou i pare dels germans Marsal Pons que van dirigir la fàbrica de filatura durant les primeres dècades del segle XX. En tron l'any 1905 el fill de Sebastià Marsal Coca va vendre la casa a Mateu Vilarrubí Mata, casat amb Calamada Mata. Poc després hi va anar a viure la seva filla, Calamanda Vilarrubí Mata. Després de la guerra civil va esdevenir estanc i l'any 1989-1990 la família Rabassa la va comprar.